Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » BIEENKORF ONDERZOEKEN » Vochtstudie in bijenkasten
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Vocht in bijenkasten
 Bericht Geplaatst: ma mei 14, 2007 20:13 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1315
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Vocht in bijenkasten kan onder verschillende vormen voorkomen : insijpelend water door slecht sluitende kastdelen, vochtige lucht en daarmee samenhangend condensatie (druppelvorming) tegen wanden.

INFILTREREND WATER tussen kastdelen is bij koud op elkaar gelegde vlakke delen moeilijk op te vangen. De bijen zelf helpen ons daarbij door deze delen aan de binnenzijde aan elkaar te kitten. Dit betekent echter onnodig energieverlies en de koudebrug die de infiltratie onvermijdelijk met zich meebrengt, achter de gekitte voeg, wordt hiermee niet opgelost.
Enkel goed gekozen in elkaar grijpende kasten met een degelijke vochtdrempel kunnen dit weerstaan. Dit kan in hout maar door het open karakter van de poriën is verdere infiltratie in het hout mogelijk. Beter kan gebruik gemaakt worden van EPS (geëxpandeerd polystyreen) die de eigenschap heeft in zowat alle vormen (met vochtdrempel) gemaakt te kunnen worden, practisch geen water opneemt, en goed thermisch isoleert.

CONDENS tegen wanden, deksel en ramen treedt op wanneer de oppervlaktetemperatuur van die vlakken lager ligt dan de dauwpuntstemperatuur van de vochtige lucht in de kasten.
Hoe hoger de luchtvochtigheid (dampspanning) in de kast hoe meer condens er kan zijn. Condens kan ook plaatselijk voorkomen ter hoogte van koudebruggen, bv. bij beschadigingen en ontwerpfouten

Het komt er dus op neer :

1. De temperatuur van de contactoppervlakken niet te laag te laten zakken. Dit kan gerealiseerd worden door bijenkasten te gebruiken die zodanig isoleren dat, tussen de grenzen waarin de waarden van luchtvochtigheid en temperatuur in de bijenkast schommelen, geen oppervlaktecondens kan optreden. EPS kasten en dubbelwandige geïsoleerde houten kasten komen hiervoor in aanmerking.

2. De luchtvochtigheid niet te hoog te laten oplopen.
Hier gaat dan de voorkeur uit naar goed ademende kasten die een natuurlijke afvoer via diffusie bieden aan de vochtige lucht.

De combinatie van de twee blijkt in het huidige kastenaanbod in de handel moeilijk uitvoerbaar :
- ofwel zie je houten kasten die bovenaan ergens een verluchtingsopening hebben waardoor de vochtige lucht, door schouwwerking, uit de kast wordt weggezogen. Groot nadeel hierbij is dat er steeds een voelbare luchtstroom (tocht) door de kast en de bijen waait waarbij weliswaar de warme vochtige lucht langs boven weg kan maar gelijktijdig langs onder koude buitenlucht binnenstroom onder de bijentros. Hierdoor zijn de bijen verplicht harder te werken om 'op temperatuur' te blijven, wat onnodig energie- en voorraadverlies betekent.

- ofwel heb je kasten in EPS (Segeberger, Frankenbeute, Combibeute e.a.) van vochtdicht materiaal dus. De vochtige lucht stijgt en stapelt zich op onder het deksel zodat daar een hoge luchtvochtigheid voorkomt. Deze kasten laten geen uitwijkmogelijkheid langs boven toe en vertonen bovendien bij koud weer ringrond een koudebrug door het infiltrerend water in de voeg aan de buitendrempel van de kast.
In deze voeg (+/- 1 mm) onstaan door de stoomgaatjes (vormproces EPS), tussenliggende vuiligheid of niet 100% gevormde kasten, wordt het water aangezogen (capilair of overdruk aan de windzijde).
Voor de opgestapeld vochtige lucht hebben de fabrikanten geen betere oplossing gevonden dan de isolatiewaarde van hun kasten op te offeren door de bodems volledig open te laten, zodat het vocht (lucht of condens) langs daar weg kan. Het is niet logisch dat warme vochtige lucht zomaar zakt, er moet daarvoor weer een luchtstroming op gang komen waarbij de vochtige lucht langs de wanden naar beneden zakt terwijl centraal onder de bijentros koude buitenlucht wordt aangezogen !
Het blijft dus energie vragen van de bijen.

De nieuwe kast zou dus in de eerste plaats goed isolerend zijn, EPS als materiaal is hier het best voor geschikt. Zonder koudebruggen of open bodem en voorzien zijn van de mogelijkheid om het vocht op een stille wijze af te voeren zonder nadeel voor de bijen.


Omhoog 
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 

Forumoverzicht » BIEENKORF ONDERZOEKEN » Vochtstudie in bijenkasten


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling