Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Een gevariëerd stuifmeelaanbod
 Bericht Geplaatst: ma apr 14, 2008 9:30 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Sommige imkers hebben nog steeds de neiging om de stuifmeelstelling te verwerpen omdat ze in hun afgestorven volken dikwijls nog pollenreserves vinden. Een gebrek aan stuifmeel kan dus niet de oorzaak van hun bijensterfte zijn !

Deze redenering klopt helemaal niet.
Ten eerste omdat de stuifmeelreserves die we in het voorjaar vinden niets zeggen over een goed stuifmeelaanbod in de cruciale maanden voor de winterbijen (augustus-september). Er kan altijd nog heel laat op het jaar stuifmeel van een groenbemester (gele mosterd o.i.d.) zijn binnengehaald, die te laat kwam voor de winterbijen. Uit analyses van deze reserves blijkt ook dat er opvallend weinig pollen uit die maanden tussen zit.
Ten tweede heeft een bij behoefte aan een hele reeks van voedingsstoffen die ze niet in het stuifmeel van één en dezelfde plant vindt maar in een variatie van verschillende planten.

Eén van die voedingsbestanddelen uit het stuifmeel wil ik even belichten, namelijk de vetzuren. In Australië hebben onderzoekers al lang aangetoond dat bijen het liefst vliegen op bloemen waarvan het stuifmeel een hoog vetgehalte heeft. Zelfs werd er aangetoond dat bijen, bloemen met een laag eiwitgehalte maar met voldoende vetstoffen prefereerden boven bloemen met een hoog ruw eiwitgehalte maar minder vetten.
In stuifmeel werden al een aantal vetzuren gevonden, een viertal onder hen zijn bekend om hun antibacteriële werking. Zo weet men dat bv. linolzuur de bacteriën Melissococcus pluton (verantwoordelijk voor Europees vuilbroed) en Paenibacillus larvae (verantwoordelijk voor Amerikaans vuilbroed) onderdrukt. Ook kalkbroed kan niet woekeren als er voldoende vetzuren aanwezig zijn in de bijenvoeding.

Als we daarbij weten dat het vetgehalte in pollen kan variëren van 0 % tot 25% is meteen weer duidelijk dat niet alle stuifmeel hetzelfde is.
We hebben het dan nog niet over het eiwitgehalte en de mineralen, die in verschillende pollen allemaal in andere verhoudingen aanwezig zijn en waar onze bijen ook behoefte aan hebben.
Laat het daarom nog eens duidelijk zijn dat we steeds moeten zorgen voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan pollen, het jaar rond en zeker in de maanden dat de winterbijen opgroeien.

We kunnen ons dan verder ook de vraag stellen of het niet normaal is dat de amerikanen, met hun grote monoculturen, CCD kennen en hun bijenvolken moeten blijven behandelen met antibiotica in 'patties' om het Amerikaans vuilbroed zo veel mogelijk uit de volken te houden !


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma apr 14, 2008 12:26 
Offline

Geregistreerd: di maart 25, 2008 14:41
Berichten: 39
Woonplaats: zomergem
Heel interessant dit! Dus bijen zijn vliegende labo's die een soort analyse kunnen doen ter plekke om te bepalen welk stuifmeel het beste is om te verzamelen? Dat is misschien de oplossing voor mijn Berberis vraag, de samenstelling van het stuifmeel kan dus bepalend zijn voor de keuze die de bijen maken.

_________________
Groeten van Filip


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma apr 14, 2008 14:52 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Inderdaad, voor de keuze van drachtplant, gaat de voorkeur uit naar rijke drachtbronnen, waar ze hun broodnodige voedingsstoffen kunnen op halen. Een tweede factor is een economische of met zo weinig mogelijk moeite (energieverlies) zoveel mogelijk binnenhalen.
Zo krijgt een dracht die kort bij de stand massaal aanwezig is, toch de aandacht van de bijen ook als ze niet zo rijk is (bv. aardbeien).
Als er tegelijkertijd een rijke dracht, even kort bij de stand voorkomt maakt die eerste natuurlijk weinig kans.
Bijen gaan vooral af op hun goed ontwikkelde reukzin voor de beoordeling van een plant, in mindere mate op de smaakzin.
Hun reuk- en smaakreceptoren zitten vooral in hun antennes en poten.
Bijen worden soms al van heel ver reuken van bloemen gewaar, afhankelijk van de windrichting. De bloemen hebben ook een eigen strategie opgebouwd om hun bestuivers te lokken (kleuren, reuk, ultraviolette honingsporen...), een wereld op zich, niet los te denken van die van de bestuivers.
Verder zijn er veel planten die windbestoven worden en daardoor geen bijen nodig hebben. Er bestaan natuurlijk ook heel wat gekweekte variëteiten met steriele bloemen of schijnbloemen (chrisanten, sommige hortensia's...).


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di apr 15, 2008 19:31 
Offline

Geregistreerd: zo dec 30, 2007 11:20
Berichten: 41
Woonplaats: Oudenaarde
Hallo Marc,

Ik denk dat er eens serieus werk zou moeten gemaakt worden naar research kwa drachtplanten in ons land in de seizoenen die dus wel degelijk in de kwaliteitskategorie in aanmerking komen ten bate van onze bijen .

In eerste instantie zou het wel degelijk zwart op wit moeten bewezen worden dat het stuifmeel het probleem is van de laatste jaren .

Daarna zou men kunnen werken vanuit nationaal ,provinciaal en onze dichtbij zijnde gemeentebesturen om hieruit te vertrekken met aanplantingen die toch altijd gebeuren van de klasse die het beste toetreden naar de kwaliteits drachtplanten der onze bijen .

Dit zou nu net het probleem kunnen zijn dat ze dus aan het onderzoeken zijn naast het net ,terwijl er veel geld , tijd , en arbeid aan verloren gaat.

peter


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo apr 16, 2008 10:01 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Ja Peter, één van de doelgroepen die ik aanspreek in het dossier over de bijensterfte is niet voor niets 'het wetenschappelijk onderzoek' waar te weinig in de richting van het stuifmeel wordt gedacht en de meeste energie in varroa en virussen wordt gestopt. Dat moet natuurlijk ook maar met het twintigtal virussen dat ze de laatste 10-tallen jaren in de bijen gevonden hebben, is het werk niet af. Ze moeten zich de vraag stellen waarom de bijen de laatste tijd daarvoor kwetsbaarder zijn geworden dan vroeger.

In Australië, een land dat geen varroa kent maar op sommige plaatsen wel serieuze bijensterfte, is men de laatste jaren ook in de richting van het belangrijke stuifmeel aan het kijken.
Ze hebben daar ondertussen van bijna alle drachtplanten het stuifmeel onderzocht, kennen er het ruw eiwitgehalte van, de verschillende aminozuren die erin voorkomen, het vetzuurgehalte, de mineralen en wellicht nog meer.
Dat men dat hier ook eens onderzoekt voor de West-Europese drachtplanten. Men weet ook nog niet wat de behoeften van de bijen zijn aan vetzuren, werk genoeg dus.
Het is een wetenschappelijk onderzoek en vraagt heel wat tijd, gekwalificeerde mensen en geld. Geef Prof. Jacobs in Gent de nodige middelen en hij zal er maar al te graag aan beginnen. Of werk er internationaal samen aan, ieder zijn deel.

Wij zijn volledig geneigd om ons te richten naar het Duits onderzoek dat in verschillende instituten wordt gedaan. Maar bijna alle worden ze gesponsord door de industrie om te zoeken naar varroa, virussen e.d.,
wat verwacht je dan ? Dat er een middel gevonden wordt daartegen dat op de markt kan gebracht worden natuurlijk.
Het groot Amerikaans onderzoek naar de oorzaken van CCD gaat ook dezelfde richting uit : labowerk, op zoek naar 'het bijen-aidsvirus' ! Weet je dat er in de VS nog geen tabellen bestaan met drachtplanten waar ook een quotering van de nectar/stuifmeel waarde bijstaat ! dat interesseert hen niet.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo apr 16, 2008 11:32 
Offline

Geregistreerd: zo dec 30, 2007 11:20
Berichten: 41
Woonplaats: Oudenaarde
Dus de boodschap is duidelijk voor iedereen zou ik maar zeggen,

DE juiste drachtplanten planten en nog eens planten


peter


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo jan 20, 2010 23:29 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Eindelijk na zoveel jaar van onderzoek in dezelfde richting brengt Cédric Alaux en zijn team van het Franse INRA (Institut national de recherches agricoles), nu de resultaten uit van een onderzoek naar het verband tussen het pollenaanbod en de ziekteweerstand van de bij.

Je kan het onderzoek hier inkijken (in het Engels en neemt wat tijd in beslag).

Samengevat komt het erop neer dat een gevarieerd aanbod aan stuifmeel zorgt voor een hogere ziekteweerstand van de bij dan één enkele stuifmeelbron alleen (monoculturen), zelfs al zou het eiwitgehalte van deze hoger zijn.

Enkele reacties op het onderzoek in Engeland en Duitsland.

De Franse regering kondigde alvast een project aan : langs de wegen gaan bijenbloemen gezaaid worden om de achteruitgang van de bijen een halt toe te roepen
Mooi.


Laatst bijgewerkt door marc op zo jun 27, 2010 13:01, in totaal 8 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr jan 22, 2010 22:38 
Offline

Geregistreerd: do feb 26, 2009 0:33
Berichten: 4
Woonplaats: Renswoude
Hi Marc,
Dit bericht bewijst toch weer jouw stuifmeel theorie!! Mischien dat er nu meer imkers hier over na gaan denken en eens iets minder vaak naar de chemische middelen grijpen. Zo ver als ik het kan bekijen kunnen we als imkers meer bereiken met dracht verbetering dan met alleen maar varoa bestrijding :!:
Met vriendelijke groet,
Arie


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling