Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Mooie initiatieven begin 2009
 Bericht Geplaatst: zo feb 01, 2009 10:31 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Het is duidelijk dat zowat iedereen, die er van kortbij of van iets verder mee betrokken is, ons dossier 'Bijensterfte een natuur uit evenwicht', in huis heeft. Het werd tot vandaag meer dan 8100 keer gedownload en vele vragen van mensen die er in groep mee bezig zijn, worden gesteld en beantwoord. Het is voor velen een echt basisinstrument geworden.

De idee voor het verbeteren van ons natuurlijk plantenaanbod voor onze insecten en daardoor ook de diversiteit in ons milieu krijgt een geweldige boost. Van het eerste jaar was de provincie Limburg dadelijk overtuigd van het belang en dit jaar wordt er al voor het 3e jaar op rij gratis bijenweidezaad bedeeld aan ieder eigenaar van grond in Limburg.
Vlaams Brabant sprong vorig jaar ook op de kar, en nu zijn er geruchten van O.-Vlaanderen, maar die zijn nog niet concreet.
Wie er al meer van weet, mag het doorgeven.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: zo feb 01, 2009 11:02 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De bijen halen het nieuws de laatste tijd. Wat 'hot' is trekt ook aas (geld-)gieren aan. Er wordt duidelijk van overal gelobbied.

Uit de Telegraaf in Ndl. :

Citaat:
DEN HAAG - Van uitsterven is nog geen sprake maar de honingbij gaat in Nederland net als in de rest van de wereld hard achteruit. De wilde honingbij is hier eigenlijk al uitgestorven, terwijl de dichtheid aan bijenvolken bij imkers dicht bij de ondergrens van het voortbestaan zit. Het bestuiven van planten dreigt onvoldoende te worden, zowel in de landbouw als in de natuur.

Dat is de strekking van een rapport, dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit woensdag hebben aangeboden aan minister Gerda Verburg (LNV). Ook de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) kwam woensdag met een rapport. Volgens de imkers is een 'deltaplan' nodig om de bij te behouden.

Reden voor alle ongerustheid is de massale sterfte van bijenvolken, waarbij gesproken wordt over wintersterfte en verdwijnziekte. Deze massale sterfte lijkt steeds vaker voor te komen.

De achteruitgang van de natuur, de toenemende bevolking en het gebruik van landbouwgif spelen de bij en andere bestuivers parten. De afnemende vitaliteit van de bijen heeft daarnaast andere oorzaken. Zo is de bijenhouderij in ons land in handen van een sterk vergrijzende groep hobbyisten die er niet zijn brood mee kan verdienen.

Die bijenhouderij wordt al lang geplaagd door de parasiet varraomijt en daar is een tweede gevaarlijke ongevraagde gast bijgekomen; de Nosema ceranae. Volgens de wetenschappers is er een groot gebrek aan onderzoek, dat nodig is om oplossingen te vinden.

Gevreesd wordt voor onherstelbare vermindering van soorten van planten en dieren in de natuur. Ook land- en tuinbouw, inclusief de glastuinbouw, gaan de nadelige gevolgen ondervinden. Minder groenten en fruit gaat ook onze economie bedreigen.

De honingbij is onze belangrijkste bestuiver en die rol kan niet worden overgenomen door andere bestuivers, zoals de hommel. De achteruitgang van de honingbij kan directe gevolgen hebben voor de teelt van hommels, omdat die afhankelijk zijn van van stuifmeel dat door bijen verzameld wordt.

De wetenschappers pleiten niet alleen voor meer onderzoek, maar ook voor professionalisering van de bijenhouderij. Ook zou de tuinbouwsector zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zorgen voor het veilig stellen van de bestuiving in de toekomst.


Zoals je ziet worden er heel wat nobele gedachten geuit maar ik kan me niet ondoen van de idee dat bepaalde groepen voelen dat er subsidies en vrijgemaakte gelden voor het bijenprobleem op komst zijn.
De vette tekst hierboven doet me zwaar vermoeden dat deze perstekst geschreven is vanuit het kamp van de wetenschappers die graag veel onderzoeksgeld zouden willen opstrijken.

Als we weten dat het onderzoek de voorbije jaren al altijd met het grootste aandeel van landelijke en Europese subsidies is gaan lopen en dat dat onderzoek nu al meer dan 10 jaar geen oplossing heeft geboden, dan stel ik mij toch vragen daarover.
Men zit daar duidelijk op een dood spoor omdat men persé een virus wil vinden die veroorzaker is van alle ellende. Bredere factoren als de veraming van de leefwereld van de insecten en daarbij de aftakeling van hun weerstand, worden tot vandaag niet aangeraakt. De imkers of de natuur heeft de laatste jaren weinig baat gekend van die subsidies, terwijl zij het zijn die rechtstreeks lijden. Bovendien pompen landen als de VS en Duitsland al genoeg geld in het onderzoek naar varroa, virussen... waarom moet het geld in onze kleine landen daar nogmaals aan verkwist worden ?

Er is maar 1 onderzoek belangrijk en dat is het in kaart brengen van alle drachtplanten met hun nectar- en pollen eigenschappen en samenstellingen. Een land als Australië kent al geruime tijd van al zijn drachtbronnen de pollensamenstelling. Zaken als het ruw eiwitgehalte en daarbij het gemis van bepaalde essentiële aminozuren, de aanwezige vetzuren en hun percentages, de sporenelementen enz., zijn zeer belangrijk om weten. Het wordt tijd dat dit hier onderzocht wordt, daar kan geld nuttig aan besteed worden, niet aan het zoveelste varroa, virus- of beperkt honingonderzoek !

Een voordeel van de aandacht voor de bij is natuurlijk ook dat je politiekers sneller mee krijgt om bepaalde zaken door de duwen. Daarom is het nu de juiste ogenblik om werkelijk belangrijke dingen als het inzaaien met wildmengsels geregeld te krijgen. Steek daar de nodige energie en geld in, het brengt beter op.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: zo feb 01, 2009 11:07 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Na alle rapporten vanuit verschillende hoeken komt er nu ook eindelijk vanuit de imkerwereld zelf reactie. De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) brengt voor Nederland een 'Delta-plan' voor de bijen uit en en legt het voor aan Minister Verburg.

Zeer positief dus, de imkers laten zich nu ook horen bij monde van hun vereniging. Wie is beter geplaatst om de situatie te beoordelen dan de imkers zelf.
In Nederland zit natuurlijk alles geconcentreerd in Wageningen en de landbouwafdeling van de unief aldaar. Men blijft daarom diplomatiek en vraagt natuurlijk ook onderzoeksgelden. Voor de eigen leefbaarheid van de bond moet er ook meer en beter bijenonderricht komen en meer leden aangetrokken worden. Als de 'bij'bedoelingen niet overheersen, allemaal nobele gedachten natuurlijk. Het meest belangrijke van de eisen blijft voor mij het herstel van de biodiversiteit, het inzaaien van akkerranden e.d. Hopelijk weet men de juiste waarde hiervan in te schatten zodat er ook de meeste gelden naartoe gaan.

Een belangrijk punt in het verbeteren van de diversiteit in de natuur is natuurlijk ook dat men alle zaken, die de huidige verarming hebben teweeg gebracht, gaat aan banden leggen, verbieden of minstens hun goedkeuringen kritischer gaat bekijken.
Ik denk dan aan pesticides en allerlei zaadbehandelingen, genetisch gemanipuleerde gewassen (GGO's) enz.
Ik stel me dan de vraag in hoeverre onderzoeksgelden voor een 'landbouwafdeling' als die in Wageningen (en dat geldt ook voor andere landen zoals België) het bijenprobleem en daarbij samenhangend de diversiteit in onze natuur, 'neutraal' gaan behandelen. Ik zie ze nog steeds sommige pesticides, landbouwtechnieken en het toelaten van GGO's met hand en tand verdedigen. De gelden die daarmee gemoeid zijn, zijn dan ook vele factoren groter dan het bijenonderzoek :? .

Maar laten we niet te kritisch zijn, het initiatief moet bejubeld worden, ik hoop dat dit ook voor het gevolg ervan het geval zal zijn.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: zo feb 01, 2009 11:46 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1322
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Het Limburgse Provinciebestuur heeft weer uitstekend werk verricht.
Het is initiatiefnemer van het nieuwe grensoverschrijdende SOLABIO-project. (Soorten en landschappen als dragers van biodiversiteit).
De focus ligt op het ontwikkelen van acties die de biodiversiteit ten goede moeten komen. 27 partners uit 5 Vlaamse en 3 Nederlandse provincies doen mee. Voor het project werd via het Europese steunfonds Interreg IV een budget van 8.6 miljoen euro uitgetrokken. De helft van dit bedrag wordt ingebracht door de eigen bijdrage van alle projectpartners.
Eén van de aandachtspunten ligt op de menselijke infrastructuur en op de industrie als springplank voor het scheppen van diversiteit.

PRACHTIG !!!


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling