Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: De goede richting uit
 Bericht Geplaatst: ma nov 08, 2010 10:34 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Ik denk dat we kunnen stellen dat de bewustwording van het probleem toch stilaan de goede richting uit gaat. Als ik zie dat de Wageningse onderzoekers (WUR) het nog niet zo lang geleden enkel over varroa hadden, is de kentering nu toch ingezet. In hun nieuwsbrief van vandaag zijn ze toch wel bewust van het effect van stuifmeel op gezonde volken.
Laat het wetenschappelijk onderzoek zich nu richten naar de verbanden die er bestaan tussen het gevarieerd stuifmeelaanbod en bijensterfte, hopelijk worden de grote sommen die aan bijensterfte besteed worden en vooral in handen van het 'onderzoek' komen toch nuttig besteed.
Eigenlijk kan elk imker die intensief met zijn bijen bezig is en het ook van op een afstand kan bekijken, buiten zijn eigen situatie om, dit verband zien. Maar we leven in een wereld van onderzoek, dus laat die mensen hun werk maar doen. Hopelijk gaan ze niet weer in alle landen hetzelfde onderzoeken zodat het niet opnieuw voor ieder land op een binnenhalen van een deel van de voorziene 'pot' gaat lijken.

Het pijnpunt ligt toch in het 'veld', daar moet het nu gebeuren. Het terug 'opkrikken' van het aanbod aan planten voor de bestuivers. Veel verenigingen zijn er de laatste tijd bewust mee bezig en doen zeer nuttig werk. Imkervereniging Nijmegen vierde onlangs haar 100-jarig bestaan. Het werd een groots opzet met als thema 'Het bevorderen van drachtplanten in tuin en Plantsoen'. Een waar symposium met tal van bekende sprekers. Ook het publiek was goed gekozen, het was een breed georiënteerd gezelschap uit gemeentelijke plantsoenendiensten, kwekerijen, redacties van bekende tuinbladen naast belanghebbenden uit de imkerij. Maar liefst 100 deelnemers zijn erop af gekomen en werden niet teleurgesteld.
Jan Dommerholt legde in zijn lezing het belang van bijen uit als bestuivers van onze consumptiegewassen maar vooral ook als belangrijke bijdragers aan het behoud van de soortenrijkdom en biodiversiteit binnen onze flora. Een boeiende lezing van Tjeerd Blacquière ging over de noodzaak van een continue en gevarieerde dracht voor onze honingbijen; ook hij benadrukte het belang van een rijke bijenweide en biodiversiteit voor een gezond voedselpakket. Kars Veling, bij velen bekend als de geestige promotor van de Vlinderstichting, besprak wat bijen en vlinders zoal gemeen hebben; meer dan genoeg om aan een gemeenschappelijk optreden te werken. Vlinders liggen beter bij het grote publiek en het belang van de bij kun je goed aan de hand van de geestverwante vlinder uitleggen; een sterk punt, dat pleit voor samenwerking. Arie Koster, bij ieder bekend vanwege zijn boek, besprak de vele drachtmogelijkheden die er zijn voor akkerranden, houtwallen, graslanden, bermen, oevers van waterwegen, stedelijke beplantingen. Boeiend was ook het verhaal van Gerda Hendriks, plantkundige dienst van de gemeente Nijmegen; zij legde het groenbeleid uit van de gemeente Nijmegen, die het bevorderen van de biodiversiteit in de stedelijke beplanting hoog in haar vaandel heeft.
Om dit te benadrukken werd de wedhouder van de gemeente tijdens de middagpauze een prachtige Bijenboom aangeboden; hij krijgt een goed plaatsje toegewezen en zal bij het 125 jarig jubileum een bron van dracht zijn in de periode na de Lindebloei. Een nieuwe folder “Biodiversiteit in tuin en plantsoen” werd toegelicht en aangeboden aan de voorzitters van de NBV en de Afdeling Nijmegen.

Dit vraagt navolging !


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Forumoverzicht » VRAGEN EN REACTIES OP DE ONDERZOEKEN » Bijensterfte een milieuprobleem


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling