DE BIEENKORF
http://www.bieenkorf.be/forum1/

Boer helpt bijen overleven
http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?f=12&t=549
Pagina 1 van 1

Auteur:  marc [ do okt 13, 2011 21:05 ]
Berichttitel:  Boer helpt bijen overleven

De grote zomerdrachten zijn de laatste 50 jaar steeds vroeger gaan bloeien. Anderzijds doen de warmere najaren de eerste echte winterdagen steeds later beginnen. In deze periode blijft de activiteit in het bijenvolk hoog, blijft de moer ook langer doorleggen en worden winterbijen daardoor steeds later geboren. We mogen stellen dat het overgrote deel van de winterbijen nu in de tweede helft van september, oktober en de eerste helft van november geboren wordt.
Omdat veel voedselbronnen dan over hun top heen zijn of al zijn uitgebloeid, 'predik' ik al jaren over het belang van aanplanten van laatbloeiers. In bos en natuur betekent dat vooral veel bloeiende klimop. In openbaar groen, parken en in privé domeinen is er veel meer hulp en kunnen allerhande tuinbloemen en uitheemse laat bloeiende bomen en struiken helpen. Maar vanaf half september gaat de bloei ook daar snel bergaf om in oktober te eindigen met wat late astersoorten en hier en daar nog een bloemetje.
Wie vanaf september nog voor een mooi voedselaanbod wil zorgen tot aan de vorst, moet samenwerken met de landbouwers (en grondbezitters) in de omgeving. Meestal worden zij met de vinger gewezen dat ze een groot aandeel hebben in de bijensterfte door de intensievere landbouwtechnieken en het gebruik van pesticiden. Het zal zeker zijn weerslag hebben op het insecten- en andere veldleven maar we mogen toch niet uit het oog verliezen dat zij zowat de enigen zijn die ons in die maanden kunnen helpen om toch sterke winterbijen te kweken.
Met hen kunnen mooie afspraken gemaakt worden om op sommige velden (waar vroeg geoogst werd) een groenbemester in te zaaien en hem niet dadelijk te klepelen of te maaien maar te laten uitbloeien voor de bijen. Met wat overleg kan ervoor gezorgd worden dat de zaaitijden zodanig worden gekozen dat er een continue bloei onstaat over verschillende percelen of dat verschillende groenbemesters (phacelia, mosterd, bladrammenas...) gelijktijdig kunnen bevlogen worden.
Ook landbouwers zijn mensen met voeling voor de natuur die van die wijzende vinger af willen en maar al te graag willen helpen.
Dit is wat hier, rond de thuisstanden, buiten een bijentuin gericht op late drachten, al jaren gebeurt.
Waar bloemenvelden naast wandel- en fietswegen liggen wordt hun hulp extra dik in de verf gezet door bordjes te plaatsen.

Afbeelding Afbeelding


Wie even stopt en naar de honderdduizenden bijen kijkt die op die velden zitten, ziet een waar spektakel en weet dadelijk dat hier goed gedaan wordt.
Laten we nooit vergeten dat de landbouw ook onze beste hulp kan zijn in de strijd tegen de bijensterfte.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/