Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » DE BEEPLUS KASTEN OF BIJENKASTEN IN HET ALGEMEEN » BEEplus kasten
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Werken met de DBplus kast voor spaarkast imkers
 Bericht Geplaatst: wo aug 19, 2009 0:02 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1315
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Er werden afgelopen bijenjaar nogal wat DBplus kasten aangeschaft door imkers die het gewoon zijn met dubbele rompen op Simplex, Kempisch of DN raammaat te werken. Ik kreeg dit jaar van 2 personen de opmerking dat de broedkamer te groot is en hun volk de broedkamer vol honing stak i.p.v. het naar de honingkamer te brengen. Daarbij aanleunend werd de bedenking gemaakt dat de bijen niet door de moerroosters naar boven wilden !

Als je weet dat zowel hier als bij andere DBplus imkers dit jaar recordoogsten werden geboekt in de kasten (en dikwijls met broedbeperking waardoor de bijen doorheen 2 moerroosters moeten om de honing in de honingkamers te stoppen), dan is meteen duidelijk dat er hier wat anders aan de hand is.

Wat gebeurt hier ?
Om op deze vraag te antwoorden moet het eerst en vooral voor iedereen duidelijk zijn dat imkeren met kleine raampjes (Simplex e.a.) en imkeren met Dadant-Blatt ramen, een wereld van verschil betekent.
Bij de een moet je met de broedruimte spelen in de hoogte (door een 2e broedromp bovenop te zetten), bij de ander doe je dat in 1 broedromp door met sluitblokken (raampjes met vulblokken) te werken.

Dat betekent dat in het hoogseizoen (april-juli), bij een simplexkast (spaarkast) bv. 1 broedromp onvoldoende is om een vruchtbaar volk te herbergen, er dient hier een 2e romp op geplaatst te worden. Een Dadant-Blatt broedromp kan dat wel aan in 1 romp. Dit is één van de grote voordelen van Dadant-Blatt kasten.

In het laagseizoen echter, zou een volk goed kunnen overwinteren op 1 simplexromp terwijl een Dadant-Blatt romp dikwijls te veel ruimte biedt waardoor men het broednest best enger maakt en aanpast aan de grootte van het volk, door een aantal sluitblokken te plaatsen aan de buitenzijde.

Dus samengevat : MET SIMPLEXKASTEN SPEEL JE MET ROMPEN, MET DB KASTEN SPEEL JE MET SLUITBLOKKEN

Nu naar de oplossing van de gemaakte opmerkingen toe.
Waar zat de fout ?
Imkers die in de loop van het seizoen een zwerm of volk overhingen van een kleinere kast in een DBplus kast, gaven dat volk plots immens veel ruimte. Heel dikwijls gebeurde dat in dit gunstige honingjaar in volle drachttijd en zette men er meteen het moerrooster en een honingbak bovenop ! Wat gebeurde er ? De bijen hadden geen nood om de honing naar boven te brengen, ze hadden immers beneden ruimte zat om de honing rondom het broednest te deponeren, waardoor het broednest beperkt werd in omvang, de bak beneden helemaal vol bijen zat en de zwermstemming werd aangewakkerd. De honingkoepel boven het broednest met de bijkomende barrière van het moerrooster deden de bijen nauwelijks naar boven gaan terwijl de broedramen beneden helemaal vol honing werden gestoken ! In de honingkamers troffen de betreffende imkers nauwelijks enkele kg honing aan.

Hoe imker je met de DBplus kast naar een maximale honingopbrengst toe zonder problemen ?

Bij de voorjaarsinspectie pas je de DBplus broedromp aan, aan de grootte van je overwinterd volk. Dat gebeurt door het plaatsen van sluitblokken. Zeer sterke volken krijgen geen of 2 sluitblokken aan de buitenzijden, iets minder sterke volken krijgen soms tot 4-5 sluitblokken.
Je laat het volk zich zo verder ontwikkelen. Een 10-tal dagen voor de fruitdracht plaats je een honingkamer op de broedromp zonder moerrooster ertussen. Het volk gaat de honingkamer beginnen inrichten en stilaan honing bergen. Bij de start van de eerste dracht zal het volk al volop aanwezig zijn in de honingkamer, je zorgt er dan voor dat de moer in de broedkamer zit en plaatst het moerrooster tussen beiden.
De honing gaat dan volop naar boven en bij regelmatige controle van broed en doppen beneden kijk je dan ook na of het broed geen ruimte te kort begint te krijgen. Is dat zo dan neem je 1 of 2 sluitblokken weg en hangt er kunstraatramen in de plaats. Het is meteen een zwermbeperkende maatregel want je geeft het volk ruimte en laat het bouwen. Al naargelang het aantal sluitblokken in de kast, kan je dat enkele weken later weer herhalen als het broed weer verder is uitgebreid.

Problemen als hoger beschreven kan je dan niet krijgen.
Dit gunstige jaar werden honingoogsten van tegen de 80 kg gehaald (zonder heidedracht).

Leer werken met de DBplus kast en volg de gegeven richtlijnen hierboven. Hopelijk is je drachtgebied goed, ik wens je even goede oogsten toe :D

Indien er in de loop van het seizoen vragen zijn, stel ze a.u.b. Aan het eind van het seizoen kan je nog weinig weizigen tenzij beter plannen naar het volgende jaar toe.

Voor blokramen zie ook : http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?p=723#723


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: gebruik blokramen voor imkeren met honingkamers
 Bericht Geplaatst: zo mei 18, 2014 22:27 
Offline

Geregistreerd: ma maart 24, 2014 16:13
Berichten: 72
Woonplaats: Weert, Nederland.
bovenstaande uitleg is duidelijk voor broedkamerramen.
Wat is de beste werkwijze voor imkeren op honingkamers?
situatie 2, inwinteren en vervolgens uitwinteren, gevoelsmatig als bovenstaand voor broedkamer maar dan op 2 bakken honingkamer zeg maar synchroon onder boven uitvoeren.
situatie 1, overgaan van simplex onderbak naar honingkamer BeePlus via verenigplank. Kan ik dan het beste het volk eerst in de breedte laten gaan en dan de 2e honingkamer plaatsen of beperken met blokramen en eerst de 2e honingkamer laten bevolken?

_________________
Erik Schroën.
Houtzaagmolen 4.
6003 CA Weert. Nederland.
00 31 652683999.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo mei 21, 2014 0:52 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1315
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Het horizontaal aanpassen van de ruimte (met vulramen) aan het volk is natuurlijk bedoeld voor het klassiek Dadant-Blatt systeem met de grote broedkamers. In het systeem met allemaal lage kamers (honingkamers) kan je gewoon verder imkeren zoals met 2 broedkamers Simplex maar nu met 2 lage kamers DB.
Het werken met lage kamers is zeer interessant in combinatie met broedbeperking. Je hebt dan ook maar in 1 kamer de zwermstemming te controleren (eigenlijk zelfs slechts 7 raampjes).

Wat het overzetten van Simplex op DB lage kamer betreft, is het tijdstip waarop je dat doet belangrijk. In het najaar is de grootste activiteit en vooral de bouwlust al ver over en is het moeilijk om een volk naar boven te laten uitbreiden. Het voorjaar is daarvoor een beter moment. Er zit bouwlust in het volk en het innemen van een lege bovenkamer gaat vlotter. Maar je blijft best kamer per kamer werken, dus pas een volgende kamer als de vorige goed is uitgebouwd en gevuld met bijen. Ook hier zal het weer een grote rol spelen daarin, onze lenten zijn zeer wisselvallig. Daarom juist kamer per kamer werken om te vermijden dat het op te warmen volume te groot wordt voor het volk.
Normaal gaat het ook geleidelijk aan omdat je toch 21 dagen moet wachten voor het broed in de oude kamer is uitgelopen vooraleer de bijen van de onderste ramen bij de bovenste kunnen worden afgeklopt en die kamer weggehaald.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr jan 09, 2015 11:08 
Offline

Geregistreerd: ma maart 24, 2014 16:13
Berichten: 72
Woonplaats: Weert, Nederland.
Hallo MArc,

Komend seizoen gaat een collega imker over van Simplex formaat op DB+. standaard zou zijn Simplex broedkamer op de DB+ met verenigingsplank. Week laten gewennen, Q naar DB+, koninginnerooster plaatsen en 3 weken broed laten uitvallen. Simplex wegnemen en afslaan.
voordeel: alle bijen gaan over.
nadeel: Simplex is als honingopslag in gebruik genomen en alle varroa is in het volk mee overgestapt.

Ik wil dit uitvoeren met minimale besmetting met varroa op de nieuwe kast, dus maximaal het open broed in de simplex gebruiken om de varroa af te vangen. Overweeg dus na 8 dagen de Simplex al af te nemen (nog geen gesloten broed in de DB+ dus ook geen varroa in DB+ behalve op de bijen...) en de simplex ramen te gebruiken voor versterken van andere afleggers op simplex (gaan naar andere stand na 3 weken).
graag jouw mening of dit zinvol lijkt of toch de eerste methode volgen, naar broedbeperking gaan en dan later in het jaar de combimethode uitvoeren.
Praktische beperking, mijn collega imker begint met één kast dus de broedschuur zal wel een DB zesramer worden met hoogsel.

mvg

erik.

_________________
Erik Schroën.
Houtzaagmolen 4.
6003 CA Weert. Nederland.
00 31 652683999.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di jan 13, 2015 12:05 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1315
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Dag Erik,
Het laten 'overlopen' d.m.v. een verenigingsplaat doe je pas als je Simplexvolk al sterk bezig is en op een ogenblik dat een volk volop verder ontwikkelt. Beste maanden zijn april, mei, juni... ook uiteraard afhankelijk van het voorjaar. De nieuwe kast wordt dan OP de bestaande gezet. Het volk werkt zich dan naar boven en de koningin gaat daar ook aan de leg gaan. Als je ziet dat dit het geval is (niet eerder) zet je haar boven en belet haar d.m.v. een moerrooster nog naar beneden te kunnen. Nieuwe honingreserves worden dan ook boven aangelegd.
Bij elke overzetting ga je toch altijd wat voorraad uit de oude kast achterlaten, tenzij je ze heel lang onder je volk laat staan, maar dat is de bedoeling niet. Je wil net alles zo snel mogelijk op je nieuwe kast hebben.

Tot 1 dag voor het sluiten van het nieuwe broed boven (DB+) is dat broed niet interessant voor de varroa. Als je het broed beneden als vangbroed wil gebruiken moet het dus voor die dag weggehaald worden. Je haalt dan zeker een rendement in de buurt van de 80% voor de nieuwe kast. Het volk start dan natuurlijk iets minder sterk omdat het dan toch een 10000? jonge bijen misloopt. Als dit in april gebeurt, op een ogenblik dat er veel winterbijen dood gaan, kan het volk daar toch onder lijden en de varroavangst gaat dan nog niet zo groot zijn. Je kan je dan de vraag stellen 'hou ik het broed niet beter in het volk?' Later (mei-juni..) vang je heel wat meer varroa weg en dan kan je het over zetten inderdaad combineren met de Combimethode. Je zou van je simplexkasten een broedschuur kunnen maken en alle vangwerk met je simplexramen kunnen doen. Als alle broed is uitgelopen en er een nieuwe moer aan de leg gaat, zet je alles terug op 1 simplexromp met daarop de verenigingsplaat in de DB+. Als ze boven goed bezig is, kan alles er al onderuit.
De broedschuur als overzetmogelijkheid naar een nieuwe kast :D, mooi.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 

Forumoverzicht » DE BEEPLUS KASTEN OF BIJENKASTEN IN HET ALGEMEEN » BEEplus kasten


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling