Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » BIEENKORF ONDERZOEKEN » Biotechnische COMBI METHODE
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Testen
 Bericht Geplaatst: di jul 15, 2014 13:10 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De testen op onze Combimethode, op een representatief aantal volken, zijn nu volop aan de gang. Totaal op 35 kasten als volg verdeeld : 8 x 3 vliegers op 1 broedschuur en 1 x 2 vliegers op 1 broedschuur.
Door de drukte rond de koninginnenkweek dit jaar, werden de testen later ingezet dan de richtdatum op de technische bladen. Als dat gevolgen heeft op de werking ervan zal ik het zeker melden. De varroa-aantasting in de volken is nu uiteraard al iets hoger dan moesten we op 15 juni gestart zijn.
Naar de dracht toe zitten we daarmee nog goed omdat onze bijentuin, waar de meeste testkasten staan, nu volop naar zijn late drachten toegaat (tetradium, marjolein, sneeuwbes, bergsteenthijm, klaver, ereprijs, Russische salie, caryopteris, chinese linde, koelreuteria...)

In de aanzet naar deze testen werd de varroadruk van alle volken goed in de gaten gehouden. Van begin dit jaar werden maandelijks mijtentellingen op de onderlade genoteerd. Enkele dagen voor de test werd de varroadruk ook gemeten op 50 gr. bijen.

Vandaag werd de eerste 7 daagse controle uitgevoerd.
Eerste vaststellingen :
- in de broedschuur zie je duidelijk een aantal jonge uitgelopen bijen met gebreken
- het kunstraat raam wordt bij 1 op 5 vliegers op die 7 dagen niet (meer) snel genoeg uitgebouwd en belegd. Dit raam met zeer jong broed is nodig om na het breken van de doppen in de broedschuur geplaatst te worden. Gelukkig werk je dus met meerdere vliegers. Sommige van die ramen zijn al belegd terwijl ze maar half uitgebouwd zijn.
- het darrenraam wordt overal mooi belegd met darrenbroed
- de methode geeft een groot aantal larvenramen (zowel werkster als darren) die kunnen gebruikt worden als vangraam
- ondanks het mindere weer de laatste week zijn de honingkamers weer een stuk zwaarder geworden.
- 25% van de volken in de broedschuur hebben de eerste week GEEN redcellen aangezet !

Aanpassingen/bedenkingen ter plaatse :
- in plaats van een larven-vangraam in de arrestruimte te laten, plaats ik ze rechts naast de arrestruimte. De reden hiervoor is dat het contact met het volk daar midden in de kast en buiten de arrestruimte groter is (meer varroa afvangen van bijen).
- er komt hierdoor ook een extra plaats vrij in de arrestruimte om een raam meer te laten beleggen (een vangraam meer volgende keer !).
- de gesloten werkster of darrenramen uit de arrestruimte (of ernaast) worden niet uitgesneden of ingevroren. Er werd een volk op een andere stand (6 km) op 1 DB plus honingkamer opgezet waar al dat broed op verzameld wordt. Deze kast zal achteraf zwaar geïnfecteerd zijn met varroa en krijgt een aparte behandeling na de test.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: do jul 24, 2014 9:51 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
22 juli de 2e 7-daagse controle gedaan.

Nieuwe vaststellingen
- de broedschuren die vorige keer geen moercellen hadden aangezet, hebben dit nu wel vlot gedaan op de ingehangen ramen met jong broed
- het valt op dat sommige broedschuren nu al bijna geen gesloten broed meer hebben. Blijkbaar is van het jonge broed (eitjes, larfjes) dat oorspronkelijk meeging, toch heel wat afgestorven. Misschien te weinig bijen meegegeven om het broed warm te houden. Dat verklaart ook waarom sommige broedschuren vorige keer geen moercellen (konden) aanzetten.
- in de vliegers zit er nogal verschil van volk tot volk. Sommige hebben ook de 2e ingehangen kunstraat nog volledig uitgebouwd en belegd, anderen doen dat niet meer. Idem voor de ingehangen darrenraten. Maar ik vind dat het nog meevalt, het is toch al juli in een seizoen dat heel vroeg begon.
- het systeem leent zich heel goed om de situatie kast per kast te bekijken en daarnaar te handelen. In sommige vliegers wordt de varroa afgevangen met darrenramen, in andere met darrenraam en werksterraam. Bij sommigen 2x bij anderen 3x. Het doel blijft steeds minstens 2 vangramen te benutten. Als er tegelijk met het 2e vangraam ook nog een ander raam gesloten broed heeft, gaat dat mee weg. Jonger broed waar nog geen varroa in zit blijft dan zitten.
- bij bijna alle vliegers is de varroavang nu al gedaan, in de broedschuren zitten nu open broedramen (na breken moercellen) die dus daar tevens eerste vangraam zijn.
- optisch zie je geen krabbelaars of varroa meer in de vliegers. In de broedschuren zie je ze nog wel en ook varroa's die los over de raat kruipen. De vangramen zullen dus nu ook hier hun werk kunnen doen.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo aug 06, 2014 8:21 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Ondertussen zijn de vliegers volledig terug in opbouw. In 1 volk ging, in de laatste week arrest, een KI-moer (van 2012) van de leg af en volgende controle lag ze dood, onder op het moerrooster. De rest van de moeren prima terug aan de leg en weer volk op aan het bouwen in de vliegers.
In de broedschuren werden deze week de laatste vangramen uitgehaald en jonge leggende moeren van dit jaar in deegkluisje ingevoerd.
Gezien het tijdstip werd niet meer gekozen voor inhangen van larven of teeltlatten of ook niet meer voor opsplitsen. De vliegers staan sterk genoeg, ook hier werd geen broedschuur terug op verenigd. Alle broedschuren mogen dus uitgroeien tot nieuwe volken met jonge moer. Nu volgt een nieuwe varroatelling op de onderlade. In september wordt dat nog herhaald met ook de poedersuiker-telling.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: broedschuur
 Bericht Geplaatst: ma dec 08, 2014 2:06 
Offline

Geregistreerd: zo aug 31, 2014 22:31
Berichten: 116
Woonplaats: Lelystad
Misschien een rare vraag maar wat bedoel je met broedschuur??
Ik ken dat woord niet.

gr. Ferry

_________________
met vriendelijke groet,
Ferry Bantjes, Senior


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma dec 08, 2014 10:31 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Kast waarin het broed van de vliegers verzameld wordt. Bv. de combimethode met 1 broedschuur waarin het broed van 3 vliegers wordt gehangen. Sommigen spreken van 'verzamelbroedaflegger', een te gekunsteld woord, vind ik. Broedschuur is daar een mooier Nederlands woord voor.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: In september wordt dat herhaald met de poedersuiker-telling.
 Bericht Geplaatst: vr jan 09, 2015 10:58 
Offline

Geregistreerd: ma maart 24, 2014 16:13
Berichten: 72
Woonplaats: Weert, Nederland.
Hallo Marc,

Heb je vorig jaar de poedersuiker-telling uitgevoerd? Ben nieuwsgierig naar de effectiviteit van de methode.

grtz,

erik.

_________________
Erik Schroën.
Houtzaagmolen 4.
6003 CA Weert. Nederland.
00 31 652683999.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di jan 13, 2015 13:23 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De studie loopt nog verder.
Ik zou graag, als eerste afronding, de uitwintering van al die volken nog willen kennen. Nadien worden ze verder gevolgd naar een 2e winter toe.
Zoals de poedersuikermethode voorschrijft, werd een laatste meting gedaan in oktober. De 3 meetresultaten over de 35 volken (ervoor in juli, erna in sept en de okt controlemeting) geeft het volgende :

-----------------------voor de vliegers : ----------------------------------------------voor de broedschuren :---------------------

Afbeelding Afbeelding

De studie moet 2 vragen beantwoorden :
1. Haalt de methode een voldoende hoog rendement?
2. om verdere behandeling dat jaar overbodig te maken?

De eerste vraag is zeker positief. De varroalast zakt na de behandeling fors. Als we het laagste punt ergens in augustus veronderstellen (werd niet gemeten), dan kunnen we spreken van rendemente > 90%.
Voor de broedschuren was er natuurlijk nog geen juli-meting. Maar we kunnen veronderstellen dat daar de varroalast nog hoger was dan in de vliegers (alle belast broed ging naar daar). Het rendement is daarom daar nog een stuk hoger.

Voor de 2e vraag hebben we de verdere opvolging nodig, zeker nog naar een 2e uitwintering toe. Voorlopig kunnen we zeggen dat de methode met een varroadruk in oktober van 9.6 mijten/50 gr bijen voor de vliegers en van 5.3 mijten/50 gr bijen voor de broedschuren, niet slecht scoort. We blijven bij de poedersuikermeting ruim onder de 20 (okt), de grens waarboven een winterbehandeling absoluut nodig is. De winterbehandeling is dan niet nodig maar je kunt dan best het volgende seizoen niet wachten op de zomerbehandeling maar terug eerder biotechnisch behandelen.

Wat kunnen we voorlopig besluiten :
- vroege behandeling, in honingtijd, met zeer hoog rendement
- verdere zomerbehandeling zeker niet nodig
- je kan zelfs de winterbehandeling over slaan als je de methode volgend seizoen opnieuw toepast.
- het rendement van de combimethode ligt bij de broedschuren een stuk hoger, wat in oktober voor bijna de helft aan varroadruk zorgt.

Plan voor 2015 :
- methode opnieuw ruim toepassen
- zeker de volken die een 2e jaar meedoen in de gaten houden
- als het lukt (drukte) iets vroeger (rond half juni) dan dit jaar (2e week juli)
- het rendement van de vliegers zo hoog als de broedschuren proberen te krijgen (toepassen van 3 vangramen i.p.v. 2).
- ook meten in augustus


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Testen
 Bericht Geplaatst: do sep 27, 2018 14:32 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1316
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Even vervolledigen.

Dit onderzoek liep verder in 2016 - 2017 en dit jaar 2018.
2016 en 2017 met andere startdata om het effect te kunnen meten
2018 (het 5e jaar) werd de, volgens mij en het onderzoek, beste behandeling en tijdstip toegepast..

Beknopt resultaat
De verschillende aanvangsdata resulteerden in een lagere of hogere najaar-heropleving van de varroamijt. De opbouw van sterke bijenvolken leed er niet onder, de uitwintering ook niet.
De poedersuikertest bleef het belangrijkste instrument van de meting. De resulterende grafieken alsook het sterftebeeld in winter of daaropvolgende jaar zijn heel duidelijk.
Dezelfde volken werden jherbruikt in de volgende jaartest, soms met een andere moer in, na sterfte van deze. De meeste kasten ondergingen dus dit jaar hun 5e combibehandeling !

De Combimethode wordt nu in onze imkerij nog als enig varroa behandelingsmethode toegepast.
Naast een laat gevarieerd stuifmeelaanbod, een verbeterde broedbeperking en een aangepast tijdstip van inwinteren. Dus zonder verdere chemische of biologische behandelingen en met volledige rust voor de bij in de winter.

Deze methode (o.a.) werd hier dit jaar ook gevolgd door medewerkers van Univ Gent wat resulteerde in een 'Imkeren volgens...' uitgave (zie beginpagina site).
Er komen heel wat aanvragen binnen over het onderzoek en om de methode in groep aan te leren.
Ik wil kijken of de nodige middelen gevonden kunnen worden om hier iets over te publiceren of organiseren.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Forumoverzicht » BIEENKORF ONDERZOEKEN » Biotechnische COMBI METHODE


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling