DE BIEENKORF
http://www.bieenkorf.be/forum1/

Combi methode 2015
http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?f=38&t=817
Pagina 1 van 1

Auteur:  marc [ za jul 25, 2015 8:51 ]
Berichttitel:  Combi methode 2015

Met alle goede voornemens dit jaar om de Combi methode te starten op het ogenblik zoals op het technisch blad beschreven, is dit toch weer niet gelukt. De drukte rond het bijenhouden hier op dat moment en speciaal dit jaar nog andere dingen eromheen maakten het mij onmogelijk om de methode tegen 15 juni te starten.
Het startschot werd deze week dan maar gegeven na de kasten allemaal geslingerd te hebben.

Het wordt dit jaar dus een test op het nog later opstarten dan vorig jaar.
Wat is er dit jaar nog anders? of te verwachten?

- in de bloemsuikermetingen was gemiddeld maar een kleine (hogere) mijtenconcentratie te meten t.o.v. vorig jaar
- door het tijdstip is het (voor buckfast) niet meer mogelijk om nog met darrenvangramen te werken, ze worden niet meer belegd. We werken dus dit jaar met WERKSTER broed als vangraam!
- een andere zaak, veel volken bouwen een kunstraat raam niet meer uit, zodat we daar gebruik maken van uitgebouwde lege raat (uitgelikte en bijgewerkte honingramen)
- in de bijentuin worden de testen dit jaar gedaan met de nieuwe 6-ramers als broedschuur.

Afbeelding Afbeelding

Geeft een compacter geïsoleerder nest dat gemakkelijker warm te houden is. Het vlieggat kan hier ook makkelijker verkleind worden om roverij tegen te gaan. De 6-ramers ook nog op tijd geverfd krijgen zat er niet meer in :D

Auteur:  marc [ za jul 25, 2015 9:04 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

Achteraf bekeken, vermoed ik dat ik niet de enige ben die deze methode op 15 juni niet opgestart krijgt. Wie iets of wat volken heeft, zal dan ook de handen vol hebben met nazicht, slingeren, koninginnenkweek... Voor liefhebbers met een beperkt aantal kasten, lukt dat uiteraard beter.

De late testen dit jaar zijn daarom belangrijk om de werking ervan na te gaan, na de grootste drukte in de bijen.
Wat kon verwacht worden, was dat de aanvangs-varroadruk een stuk hoger (verder in zijn piek) zou uitvallen. Volgens de metingen valt dat nog mee.
Een nadeel zou kunnen zijn dat je met werkster vangramen minder varroa wegvangt dan met darrenvangramen.
Een voordeel is dat je nu niet meer werkt met grote kasten waar nog honingkamers op zitten. Werkt toch een stuk gemakkelijker en de kasten kunnen meteen op 2 kamers worden gezet, ook gemakkelijker voor de verdere Combi stappen.
Een voordeel zou kunnen zijn dat de volken nu later (bijna) varroavrij zijn zodat de oktobermetingen misschien lager gaan uitvallen (minder forse heropleving in het najaar).

Wordt vervolgd.

Auteur:  marc [ vr jul 31, 2015 21:44 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

In het 2e nazicht van de broedschuren werden de aangezette redcellen gebroken zoals het hoort.
Er werd nu overal een teeltraam in gehangen met larfjes uit keurvolken, 12-14 larfjes per broedschuur. Het is laat maar deze test werd vorig jaar niet gedaan, ik zou graag de aanname ervan willen kennen.

Auteur:  marc [ za aug 01, 2015 23:35 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

Totaal 107 larfjes ingehangen, 98 aangezogen !
Als je er mag van uit gaan dat de overlarver wel eens een larfje kwetst, kan je gerust spreken van een aanname die dicht bij de 100% ligt. Niet verwonderlijk gezien de vele jonge bijen in de broedschuren. Gezien het tijdstip en ook daar de meeste volken nu meedoen aan de Combi methode, worden de larfjes in de broedschuren gelaten (dus niet naar pleegvolken). De broedschuren fungeren dus als start- en pleegvolk.

Auteur:  marc [ ma aug 10, 2015 15:23 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

De eerste moeren lopen uit. Het zijn er voorlopig nog niet veel.
Ofwel zijn ze wat later dan uitgerekend ofwel is de geboorte niet zo goed.

Afbeelding

Auteur:  marc [ vr aug 21, 2015 9:27 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

De geboorte van de jonge koninginnen was dus niet zo goed, slechts iets meer dan 50% liep uit.
Waarschijnlijk zit het late tijdstip daar voor iets tussen en kregen de moeren toch geen optimale ontwikkeling in hun gesloten dop. Reden kan liggen bij mindere voeding, temperatuur...
Herhaling op vroeger tijdstip zal meer leren.

Ik kon het toch niet over mijn hart krijgen om ze zomaar weg te gooien en heb nog een laatste kweekronde van kernvolkjes gemaakt met de mooiste exemplaren, totaal 22 stuks die dus deze week nog moeten zien bevrucht te geraken. Er zijn nogal wat kasten waar ik nog darren zie vliegen.

Auteur:  marc [ di aug 25, 2015 8:53 ]
Berichttitel:  Re: Combi methode 2015

Opvallende vaststelling bij de broedschuren.

Werkwijze dit jaar : na week 1 werden daar de aangezette redcellen gebroken en werd er een teeltlat met 10-13 larfjes in gehangen. Zoals hoger gemeld werden deze larfjes mooi uitgebouwd tot gesloten moercellen maar liepen er effectief maar iets meer dan 1 op de 2 uit !
Van deze teeltlatten werden de jonge koninginnen nog gebruikt om een laatste keer kernvolkjes te maken en 1 koningin mocht inlopen in het volk van de broedschuur. Vooraleer deze jonge koningin haar eigen gesloten broed heeft, wordt er 2x varroa's afgevangen met ingehangen ramen (van de vliegers) met open broed.
Vaststelling : ondanks dat de broedschuurvolken hun eigen jonge moer hebben, zijn er een aantal volken die op de jonge broedramen (vangramen) redcellen gaan aanzetten en hun jonge moer elimineren. Dit was vorig jaar niet het geval omdat toen de redcellen nog een 2e maal werden verwijderd en pas op het einde (geen redcelmogelijkheid meer) een moer werd ingevoerd.
Naar schatting gebeurt dit bij bijna 1 volk op 3. Om lessen uit te trekken dus.
Misschien komt die teeltlat er dus best een week later in !!!

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/