DE BIEENKORF
http://www.bieenkorf.be/forum1/

vloeibare honing verkopen?
http://www.bieenkorf.be/forum1/viewtopic.php?f=6&t=3565
Pagina 1 van 1

Auteur:  Ingrid [ di aug 20, 2019 21:48 ]
Berichttitel:  vloeibare honing verkopen?

Als beginnend imker stel ik me de vraag of andere imkers soms vloeibare, daarmee bedoel ik pas geslingerde, honing te koop aanbieden. Ikzelf en heel wat mensen in mijn omgeving vinden de honing het lekkerst in vloeibare staat. Vorige zomer had ik enkel genoeg voor eigen gebruik, en heb ik gemerkt dat de honing in de potjes na 6 maanden nog niet begon te kristalliseren. Ik weet natuurlijk niet hoe de zomerhoning van dit jaar zich zal gedragen...
Ik vind het zonde om mijn honing te enten, want dat verandert toch de smaak, het uitzicht, ...ik voeg er iets bij dat niet van mij is, het maakt de honing minder puur. Daarbij vind ik enten op het eerste zicht een ingewikkeld proces en er zijn zoveel manieren dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Zien jullie er graten in dat ik de vloeibare honing verkoop, en erbij zeg dat hij voor dagelijks gebruik is en niet om te bewaren?

Auteur:  marc [ do sep 19, 2019 22:05 ]
Berichttitel:  Re: vloeibare honing verkopen?

Is helemaal geen probleem, Ingrid.
Ook hier klanten met voorkeur voor vloeibare honing en inderdaad als je de smaak wil puur houden ent en roer je niet te veel. Maar er zijn natuurlijk ook honingeters die graag de smeerbare gele geƫnte honing willen.
Voor de imker die graag zijn honing onmiddellijk pot is dit meestal een noodzaak omdat de honing anders heel hard uitkristalliseert in de pot. Jij spreekt van 6 maanden. Voor voorjaar- en zomerhoning is dat toch eerder al 3 maanden, soms zelfs minder.
De klant met een gekristalliseerde honing denkt al snel aan suikertoevoeging door de imker.
Het is aan de imker om hen uit te leggen dat dat juist de natuur is van sommige honingen en het teken is van echtheid en zonder enige mix- of mengbewerking.
Een techniek om steeds vloeibare honing te kunnen leveren op elk tijdstip, is de honing uit de slinger , na zeven, in relatief kleine emmers (5 kg of iets meer) te bewaren en op gunstige (keldertemperatuur) weg te zetten. Laat hem maar kristalliseren. Als je hem nodig hebt ga je een emmertje terug opwarmen in opwarmer (Weck of andere) op 35-40 gr. Na een 2-tal dagen is hij terug vloeibaar, je schuimt af, roert er nog even met een handroerder door en je kan potten.
Deze honing blijft dan ook lang vloeibaar (tot 6 maanden).

Uiteindelijk is er nog de industriƫle weg voor grootschalige winkelverkoop.
Zij gaan elke honing die ze vloeibaar willen houden om in flacons af te vullen, pasteuriseren.
Deze honing blijft dan vloeibaar.
Dit is voor imkerhoning compleet af te raden omdat er dan geen sprake meer is van het zuivere natuurproduct want pasteurisatie gebeurt op hoge temperatuur en schaadt smaak, enzymenleven e.a. zaken in honing. Wat hem nog enkel nuttig maakt als suikervervanger in de keuken.
Succes

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/