De grootvader heeft altijd bijen gehouden, de zoon niet, maar de kleinzoon houdt al meer dan 10 jaar één volk in een uitgeholde stam van grootvader (met vreemde raammaat aangepast aan de uitholling). Hij werkt niet in zijn volk en laat de zwermen hun gang gaan, ook de opgeslagen honing wordt niet verwijderd.
De kleinzoon is kok en opende een restaurant in een afgelegen hoeve.
Het volk verhuisde naar de achtertuin van het restaurant (als attractie voor de gasten) in okt. 2005.
Overwintering 2005-2006 verliep prima maar op twee dagen tijd zag hij in de juni 2006 al zijn bijen voor zijn 'kast' liggen, duidelijk pesticide geval. Volgens de man werden de grote aardappelvelden in de onmiddellijke omgeving de dagen daarvoor bespoten, maar hij is er niet zeker van.
We mochten de ganse stam in aug. 2006 leeghalen om te onderzoeken. De raten waren oud, maar hadden nog voldoende honing en stuifmeel. Het stuifmeel interesseerde me en werd geanalyseerd. Verwonderlijk voor iedereen kwamen er heel wat pollen van de linde en in mindere mate van tamme kastanje in beeld. Waarom verwonderlijk ?
Waar de stam in 2005 stond waren er heel wat lindebomen en ook tamme kastanjes in de omgeving, op de nieuwe standplaats NIET. We zijn speciaal met 3 mensen gaan zoeken in een straal van 2 km, geen enkele linde of kastanje, de plaatselijk houtvesder bevestigde dat ook.
Augustus 2006 nog linde- en kastanjestuifmeel vinden dat van 2005 komt lijkt me toch verbazend. Onze oude leermeesters (Roever, Schotman) leren ons wel dat het jonge broed wordt gevoed met vers stuifmeel en het overschot wordt opgeslagen voor later, maar dat het stuifmeel meerdere jaren kan blijven zitten in de opslag is nieuw.
Ik stel me dan ook de vraag naar de kwaliteit van dat oude stuifmeel, laten de bijen het daarom links liggen, waarom verwijderen ze het dan niet voor nieuwe opslag ?
Dit is ook duidelijk een geval waarbij dit boomvolk al die voorgaande jaren NIET overleefde dank zij een grondige varroabehandeling of een raatvernieuwing. Een goede verzorging en inwintering al evenmin.
Wel weten we dat er in een straal van 2 km geen imkers met andere bijenvolken te vinden zijn, enkel in de lente komen andere imkers kasten plaatsen in de fruitplantages. Er was hier voor dat ene volkje dus ruim voldoende stuifmeelaanbod in het najaar.
|