Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » BIEENKORF FORUM » Café
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Onze groene broeders
 Bericht Geplaatst: do aug 21, 2008 16:53 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Natuurpunt en Bos & Groen doen schitterend werk op gebied van aanleg van nieuwe bossen en onderhoud van bestaande bossen, (her)aanleg van plassen voor de verbetering van het amfibieleven, het inrichten van wandelpaden, het terug betrekken van de burger met het groen door allerhande evenementen enz.
Het herstellen van de biodiversiteit staat hoog in het vaandel geschreven, zij trachten dit voor plant en dier te realiseren. Allemaal nobele dingen om naar te streven...

Maar... ik weet niet of er veel van de mensen hierachter op de hoogte zijn van de problemen die de bestuivende insecten vandaag meemaken.
Hun diversiteit aan drachtplanten is de afgelopen decennia enorm teruggelopen en ze kampen nu ook met een verschuiving van de bloeiperiodes door de opwarming van de aarde. Alles bloeit eerder en onregelmatiger, het weer wordt ook wisselvalliger. Hierdoor ontstaan er nu perioden zonder dracht gedurende het jaar maar vooral in zomer en nazomer. De meeste bestuivende insecten zijn daar zeer gevoelig voor omdat hun ontwikkeling grotendeels afhangt van een continu aanbod van vers en gevarieerd stuifmeel. 14 dagen zonder of met te weinig stuifmeel laat zich al gevoelen. De volgende generatie is dan ziektegevoeliger en kwetsbaarder waardoor de populaties honingbijen, solitaire bijen, vlinders en nog andere er almaar op achteruit gaan. Er zijn zo steeds minder bestuivers voor een goede zaad-, bes- en vruchtvorming bij planten en bomen. Daardoor zal de diversiteit, die ook de groene jongens nastreven, niet snel verbeteren.

De doorgedreven kaplust van deze groene jongens stuit mij tegen de borst. Enkel 'streekeigen' planten en bomen worden nog geduld in nieuwe bossen en in bestaande bossen die zij beheren. Het resultaat is dat acacia's, kastanjes en nog andere boom- en struiksoorten meedogenloos worden gekapt. Dikke bomen waar je de armen niet omheen krijgt worden met plezier neegehaald.
Als je weet dat de acacia een goede opvulling vormt tussen het mei- en juni-aanbod en de kastanje voor een ruim stuifmeelaanbod zorgt net voor of achter de lindedracht, dan steel je hiermee een grote brok uit het dagelijks brood van de bestuivers.
Beide genoemde boomsoorten komen in onze contreien al 100-den jaren voor. Ik vraag me dan ook af hoe ver in de tijd je moet terug gaan om nog een streekeigen plant te zijn, 100 - 500 - 1000 - 5000 jaar ?
Misschien tot in de ijstijd, dan moet er niet veel meer geplant worden :? .

Zij spelen voor God en trekken ergens een streep, na de laatste kleine ijstijd, wat hier toen groeide is streekeigen, wat er daarna bijkwam is vreemd en niet toegelaten :?:

Nu het klimaat opwarmt en op natuurlijke wijze meer mediterrane planten naar hier zullen oprukken en hier ook beter gedijen, weet ik niet wat enkelen zich in het hoofd halen om dit trachten tegen te werken.
In de loop van de aardgeschiedenis is het met de wisselende klimaten hier steeds een komen en gaan van soorten geweest.
Ik kan daarom dit blindstaren van de groene jongens niet volgen. Ganse bossen worden kaalgekapt omdat er prachtige bomen staan die niet voorkomen op hun zelf opgemaakt lijstje van toegelaten soorten.
Hoe ver kunnen wij deze gedachte doortrekken : veel zuiderse insecten worden hier de laatste jaren waargenomen. Wat is hun devies hiertegen, doodslaan ? Hetzelfde met vogelsoorten en andere dieren, afschieten, hoge netten spannen rondom Vlaanderen... ?
Zouden wij dan ook niet beter kersen en appelen eten ipv die vreemde bananen of mango's ?... Bij het terug thuiskomen van een verre zomerse vakantie moeten we dan ook maar door kuiskamers lopen waar elk vreemd zaadje of stuifmeelpolletje kan tegen gehouden worden ! want dat zou een ramp betekenen voor die jongens... ABSURD en zeer kleingeestig !

Een boom of plant die zijn klimaat en bodem gevonden heeft waar hij duidelijk goed gedijt, kan volgens mij niet verkeerd staan.
Ik zie het nut van die pretentieuze gedachte van de mens helemaal niet in. Het is niet de mens die moet bepalen wat waar mag groeien.
Aan de snelheid waarmee sommige soorten de laatste jaren overal gekapt werden, is de schade nu al onherstelbaar. En dit enkel door een verkeerde ideologie van enkelingen. In onze wereldgeschiedenis zijn daar veel voorbeelden van die altijd verkeerd afliepen. In het buitenland spreken sommigen nu al over Vlaanderen : eigen volk eerst, eigen planten eerst !
Helemaal verkeerd bezig jongens ! Jullie grondbeginselen dienen dringend aangepast te worden.


Laatst bijgewerkt door marc op ma aug 23, 2010 11:04, in totaal 7 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma sep 08, 2008 1:03 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Waar imkers en groene jongens normaal hand in hand zouden moeten gaan in hun strijd tegen de terugloop van plantensoorten en verschillende biotopen, wringt er toch wat tussen de twee groepen.
Onlangs vernam ik dat zelfs de honingbij als een 'exoot' wordt beschouwd omdat de huidige honingbij een samenstelling van rassen uit Oost-Europa en het Middelands Zeegebied in zich heeft.
Bovendien wordt de honingbij door die jongens gezien als de voornaamste reden waarom solitaire bijen en hommelsoorten erop achteruit gaan !!!
Ze zijn dus met andere woorden de imkers liever kwijt dan rijk. :?

Veel solitaire bijen hangen van één waardplant af. Zij hebben zich daarom in de evolutie ook volledig aangepast aan hun voedselbronnen door bv. een aangepaste tonglengte. De achteruitgang van sommige solitairen heeft niets te maken met meer bijen maar met het verarmen van de natuur en de achteruitgang van hun waardplanten.

Er komen vanuit die hoek zelfs ideeën op om bijenkolonies te weren in natuurgebieden of een zekere afstand eromheen.
Kan het gekker ? 100 jaar geleden toen er nog in ieder dorp imkers zaten en er veel meer honingbijen waren, was er totaal geen sprake van een achteruitgang van andere insecten. Integendeel, de bijen zorgen voor een uitstekende bestuiving van alle natuurplanten, zodat er een goede zaadvorming en vruchtvorming kon ontstaan zodat een goede voortplanting van die planten verzekerd was !

Het heeft geen zin elkaar af te schieten, maar laten we samen werken aan een heropleving van de biodiversiteit van alle planten.

Nu wordt er onder het mom van de verbetering van de biodiversiteit, bomen en struiken uitgeroeid, dat het niet meer mooi is om te zien.
Hebben we dan ocharme uit de wereldgeschiedenis nog geen lessen getrokken : de vele godsdienstoorlogen waarbij onder het mom van 'een eigen God en zijn voornaamste gebod 'liefde voor de medemens', volledige volken werden uitgemoord...


Laatst bijgewerkt door marc op ma aug 23, 2010 11:22, in totaal 2 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma dec 01, 2008 13:54 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Bij de landschapswerken in Grootloon (centrum Haspengouw) kwam een verschil aan het licht tussen Natuurpunt en Bos & Groen.
Vuilboom of sporkehout, een heel goede insectenplant die ook nog laat kan doorbloeien, wordt door Natuurpunt niet Haspengouws genoemd en dus geweerd (zou een Kempische struik zijn).
De jongens van Bos en Groen zien het belang van de struik en beschouwen hem dan weer wel als streekeigen in Haspengouw.
Bij een groenomzooming van een perceel, waar Natuurpunt het voor het zeggen heeft, werd geen vuilboom toegelaten.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di okt 25, 2011 10:20 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Ik zie nu pas een publiciteit (in een imkerboekje !) voor een studiedag ‘Biodiversiteit… ook in het openbaar groen’ die doorging in Provinciehuis in Antwerpen op 4.10
Op het agenda stonden volgende onderwerpen :
- Hoe autochtoon plantmateriaal aanwenden in openbaar groen
- Gedragscode voor invasieve planten in openbaar groen
- Het gebruik van zaadmengsels, een meerwaarde of een probleem voor de biodiversiteit ?
- Openbaar groen en de betekenis voor bijen
Is er van de lezers iemand aanwezig geweest die daar meer kan over vertellen ?

Er zit enorm veel geld (ons geld) achter deze groene beweging. Overal ten lande worden deze uiteenzettingen gehouden. Ook hier weer een ganse dag sprekers, afhuren van auditorium, mooie folders, gratis inkom, gratis lunch…
We werden er eerst mee geconfronteerd in bos- en natuurgebieden waar ze er een uitgebreide lijst van ‘exoten’ op nahouden, veel ruimer dan in de ons omringende landen. Ingeburgerde plantenlijsten zoals in onze buurlanden (o.a. acacia, tamme kastanje enz…) kennen ze niet, alles op hun lijst moet weg.
Je kon dan met de gedachte leven dat je met openbaar groen en privé parken en eigendommen nog wel voldoende kan realiseren op het gebied van late bijendrachten.
Maar het volgende dat ze viseren is nu het openbaar groen. Ze vonden al hun charters met de gemeenten uit waarin de gemeenten hun advies konden vragen bij de aanleg van groen, maar dat werkte niet goed. Nu zetten ze met hun studiedagen in het ganse land een offensief in op het openbaar groen. Als dat allemaal doorgang vindt zullen binnenkort alle lanen en stadsparken nog enkel uit eiken, beuken, essen, esdoorns enz … bestaan en bloemen zaaien voor bijen op braakliggende gemeentegronden zal al helemaal uit den boze zijn (phacelia is een oorspronkelijk Californische plant, weet je wel !!!).
Ze hebben nu ook al een gedragscode voor invasieve planten uitgevonden waarmee ze plantenzaken en planten- en bomenkwekers mee viseren om ‘de invasieve planten’ uit hun verkoop te weren. Dus dit naar o.a. ook particulieren toe, u en ik dus. Dan is hun actie rond, natuur-openbaargroen-particulier.

Ik weet niet of jullie deze beweging zien en de gevolgen daarvan kunnen inschatten.
De drachtloze nazomers en najaren worden steeds langer voor onze bijen, met hun inheems lijstje aan planten komen we er niet. Ik hoor hier en daar al heel wat herfst-sterftes dit jaar, hoe zou het komen ?
Wanneer gaan we hiertegen acties ondernemen, bv. van de bond(en) uit of laat Gent zich nu eens nuttig maken. Er is veel te weinig tegenwind tegen deze gasten. Aan honingbijen denken ze niet want dat zijn voor hen ook exoten en concurrenten voor hun solitaire bijen. Eerst de bossen leeg halen van honingbij-drachten en dan beweren dat de honingbij op de waardplanten van de solitaire bijen gaat zitten, mooi geregeld.
Tijd voor tegenwind.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di okt 25, 2011 20:09 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Reactie van wetenschappers tegen de ecoracisten. Niet het land van oorsprong bepaalt of een plant ergens thuishoort, maar zijn belang voor de omgeving.
http://www.ademloos.be/nieuws/wetenscha ... acisme-aan


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr apr 19, 2013 19:46 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Ik was vorige week blij dat de mensen van natuur, in de omgeving, een graszoom naast een bos (40 x 300 m) omploegden om een zaadmengsel in te zaaien.
Gisteren kwamen ze frezen, inzaaien en onderstoppen. Ik ben vandaag even terug gaan kijken wat ze gezaaid hadden. Het blijken vooral graansoorten te zijn, aan de bestuivers wordt dus heel niet gedacht.
Maar mijn aandacht werd getrokken door het volgende :
Afbeelding

Ik heb daarna een stuk van de grond overlopen en kwam tot volgende verzameling gecoate zaden (allemaal) :
Afbeelding

Ik zal nog wel een aantal soorten uit het mengsel gemist hebben. Wie duidelijker foto’s wil moet het maar zeggen.
Op de korte tijd dat ik de zaden in de hand hield kleurde mijn handpalm rood !
Het is een land waar nu veel fazanten en vogels zitten, in de winter nog een klein groepje patrijzen werd opgemerkt, ook veel bosduiven zitten en ook reisduiven landen.
Het zijn diezelfde mensen die ons een natuurbeeld willen opdringen en ons voorschrijven welke planten en bomen ergens mogen staan.
Dat ze de grootste gebruikers van glyfosaat in de natuur zijn, is alom geweten, maar dat ze ook neonicotinoides in de grond stoppen is nieuw voor me. En maar petities mee ondertekenen… :roll:


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr apr 19, 2013 22:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo mei 23, 2010 10:13
Berichten: 43
Woonplaats: Schilde
Wat je hier allemaal bijeen schreef, kan een interessant opiniestuk worden in een bekend imkertijdschrift. Spijtig dat andere organisaties zoals de genoemde natuurorganisaties niet open staan voor aanvullende meningen zoals deze. Blijkbaar geloven ze enkel in hun eigen gelijk.

Natuurpunt krijgt via allerlei subsidiekanalen (gewestelijk, federaal en europees) heel veel geld, dat gebruikt wordt om gronden aan te kopen en te beheren, maar ook voor een hele boel gespecialiseerde werkkrachten met een mooi loon. Ik denk dat die mensen geneigd zijn om hun invloedsfeer meer en meer uit te breiden. Ze hebben er ook voldoende middelen voor.
Het zou beter zijn als er geen persoonlijke belangen verweven worden met zaken zoals milieuzorg, voedselproductie, gezondheidszorg, transport, en andere basisbehoeften. Als beslissingen op dit vlak gemaakt zouden worden op objectieve wetenschappelijke basis evolueren we als samenleving terug in de goede richting. Volgens mij...

Maar ook in onze koepelorganisaties gebeuren zo'n zaken. Wat er volgens mij bijvoorbeeld niet klopt is dat er voordrachten worden gegeven over allerlei niet-duurzame imkermethodes, die gesubsidieerd worden door de afdeling duurzame ontwikkeling van het ministerie van landbouw.

Maar het gaat hier over het verlies aan biodiversiteit, dat georganiseerd wordt door milieuorganisaties. Wat ik spijtig vind is dat wij als imkers daarover wel (een beetje) communiceren, maar dat we zo verdeeld zijn dat niemand naar ons luistert. We hebben ons als organisatie geprofileerd vanuit eigenbelang. Denk ik...
Als er nu wordt gesproken met degelijke argumenten, zoals Marc hier doet, verdient dit wel wat meer aandacht. Ik hoop dat ernaar geluisterd wordt...

Luc
Herselt

_________________
http://hapicultuur.be


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Onze groene broeders
 Bericht Geplaatst: zo apr 21, 2013 20:21 
Offline

Geregistreerd: ma apr 09, 2012 11:27
Berichten: 25
marc schreef:
Ganse bossen worden kaalgekapt omdat er prachtige bomen staan die niet voorkomen op hun zelf opgemaakt lijstje van toegelaten soorten.

Waar de logica van dat zelfgemaakt lijstje zit is mij ook ontgaan. Was er bv. enkele weken geleden door natuurpunt geen vogeltelling georganiseerd met speciale aandacht voor de huismus? Het huismussenbestand gaat achteruit en dat is reden tot alertheid en dat terwijl de deze vogel ook een exoot is.
Eerlijk? Elke vorm van samenwerking met dat soort volk zie ik niet zitten. Die keren dat ik met mensen van Natuurpunt e.d. heb gesproken of heb horen spreken kreeg ik de indruk dat het mensen waren van eenzelfde strekking als diegenen die Duitsland in de jaren 30 de dieperik in hebben geholpen: geobsedeerd door raciale wwanbeelden en kortzichtig met enorme oogkleppen op.

Guerrilla Gardening is het sleutelwoord.

Groeten, Wilfried.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma apr 22, 2013 8:08 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een perceel van het Agentschap Natuur & Bos. Daar heeft Natuurpunt natuurlijk niet rechtstreeks iets mee te maken.
Ze hebben op veel vlakken wel gelijklopende ideeën uiteraard, zoals hun lijstje uitheemsen bv.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr mei 17, 2013 12:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za sep 25, 2010 16:33
Berichten: 26
Woonplaats: amsterdam
helemaal mee eens,

ik vraag me af of de groene rakkers ook bereid zijn alle voedselplanten voor ONS (tomaten, komkomers, worteltjes mais etc) die hier na de laatste ijstijd niet voorkwamen ook terug te stuuren.

Vriendelijke groet
Semar(dominique)

_________________
rare jongens die imkers!


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Forumoverzicht » BIEENKORF FORUM » Café


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
phpBB.nl Vertaling