Registreren    Inloggen    Forum    Zoeken    Help

Forumoverzicht » DE BEEPLUS KASTEN OF BIJENKASTEN IN HET ALGEMEEN » BEEplus kasten
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 55 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Verbeterde Broedbeperking (Renson-methode) in de DB plus
 Bericht Geplaatst: wo feb 04, 2009 20:40 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De Renson methode kent in veel streken nogal wat aanhangers.
Het principe is eenvoudig : beperk de legruimte van de moer tot 30000 cellen, nadat het volk al een groot broednest heeft opgebouwd.
Men doet dit meestal door de moer op te sluiten, tussen 2 moerroosters, in een romp met genoeg raat voor 30000 cellen en de rest van die romp op te vullen met blokramen.
Een deel van de jonge bijen zal dan eerder haalbij worden omdat er geen verzorgende taak voor hen is weggelegd. Ze zijn gemiddeld ook langer haalbij omdat ze minder reserves verbruikten om larven te voederen. Als je de broedbeperking goed plant, naar je hoofddrachten toe, heb je op dat ogenblik een extra aantal haalbijen en minder te verzorgen bijen wat een hogere honingopbrengst oplevert.
De moer zou bovendien ouder worden omdat ze zich niet afmat aan een aangehouden maximale eileg in het hoogseizoen.
De broednesten zijn dan gemiddeld een stuk kleiner dan normaal zodat ook de varroa-ontwikkeling beperker is.
Voor de zwermbeperking en de 9 daagse moerdop-controle is het voor de imker voldoende om de enkele ramen, waar de moer op kan leggen, te inspecteren. De controle verloopt hierdoor veel vlotter en rustiger dan anders want op deze ramen zitten enkel weinig agressieve jonge bijen.
Moest er een zwerm afkomen doordat men een dop vergat die op uitlopen staat, dan is dat nog niet erg want de moer kan niet mee.
Hierdoor zal er wel ergens een zwerm bijen in de omgeving gaan hangen maar binnen het kwartier hebben ze het door dat er geen moer bij zit en vliegen ze allemaal terug naar hun kast. Men kan dan nog in de late namiddag of avond, de ramen controleren en de rijpe dop, die oorzaak was van het zwermgedrag, alsnog verwijderen.
Het minder grote broednest vraagt ook minder stuifmeel zodat er overschotten zijn die in de onderbak worden opgeslagen.
Wanneer de moer in juli terug vrije toegang krijgt tot de onderbak, komt ze daar terecht in een overvloed aan stuifmeel. Dit is een goede basis voor de volgende sterke generaties bijen en een belangrijke stap in de richting van vitale winterbijen. Voor mezelf één van de belangrijkste voordelen van de methode.
Tot zover de voordelen

Het voornaamste nadeel van dit systeem is dat niet alleen de moer niet door de roosters kan maar ook de darren kunnen niet buiten wanneer ze dat willen. Mensen die dit systeem verdedigen zeggen dat de rijpe darren wel opvliegen bij de controles alle 9 dagen.
De praktijk leert dat met deze snelle zwermcontroles amper een 10-tal darren de tijd krijgen om op te vliegen en dan nog enkel bij zonnig weer. Bovendien komen er elke dag rijpe darren bij die bij mooi weer buiten willen en zich dan door het onderste moerrooster proberen te wringen. Dat zorgt daar voor opstoppingen, dode darren en stress in het volk.
De darren die opvliegen oriënteren zich bij hun eerste uitvlucht ook op het punt waar ze uitvliegen. Als je al enige kasten verder bent zie je de terugkerende darren hopeloos op de deksels van de kasten vliegen om binnen te kunnen.
Sommige imkers maken een gaatje in de rensonkamer om de darren buiten te laten. Het nadeel hiervan is dat de zwermcontrole om zeep is want ook de moer kan daardoor ontsnappen en met een zwerm meegaan.
Nog een nadeel is de versplling van nuttige kastruimte door het plaatsen van vulblokken. De bijen die graag stuifmeel opslaan naast het broed kunnen dit hier enkel onder het moerrooster, in de benedenromp, doen.

Al deze nadelen werden in de DBplus kast opgelost door een speciaal daarvoor ontworpen moerrooster-raam.

Afbeelding

De rensonruimte wordt nu niet enkel beperkt door een moerrooster onder en boven maar ook door 2 moerroosterramen links en rechts ervan te plaatsen. De bijen kunnen nu romdom aan het broednest en aan de buitenzijde van deze ramen hoeven nu geen vulblokken meer geplaatst te worden, het wordt een zeer nuttige ruimte voor stuifmeelopslag of om een darrenraam in te hangen.

Afbeelding

De buitenste groef van het onderste moerrooster is in dit geval verbreed tot 8 mm.

Afbeelding Afbeelding

Om de 2 zwermcontrolebeurten (alle 18 dagen) kan het darrenbroed uit de rensonruimte worden genomen en simpel aan de buitenzijde van een moerroosterraam worden gehangen. De darren kunnen hier nu ongehinderd naar beneden en buiten.

Schematisch voorgesteld voor opbouw met enkel lage (honing-) rompen :

Afbeelding


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: do apr 30, 2009 9:05 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De kersenbloesem zit erop, de paardenbloem en de appel bloeien volop.
De kasten die op Renson staan zien er nu zo uit :

Afbeelding

Afwijkend op het eerder gegeven schema, is de onderbak hier een DB broedkamer. Het kan aan de goede aprilmaand liggen, maar de honingopbrengst in de kasten is fantastisch. Alle voorjaarsdrachten zijn nog niet voorbij en de eerste honingkamer is voor 75% verzegeld. Een blik vandaag in de 2e honingkamers laat zien dat het tijd wordt om een 3e honingzolder te plaatsen.

Afbeelding

Dit jaar wordt er begin mei de eerst maal geslingerd, de kasten gaan naar + 30 kg voorjaarshoning per kast, ze beginnen te renderen.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: vr mei 01, 2009 10:02 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Gisteren werden een aantal DBplus bijenkasten, waarvan de moer in broedbeperking zit, nagekeken. In volgend fotoreeks kan je de verschillende handelingen volgen :

Alle kasten met broedbeperking staan nu op 2 en 3 honingzolders, hier een kast op 2 honingzolders - de honingzolders worden naast de kast gezet.
Afbeelding Afbeelding

De mulikader met moerrooster wordt opgelicht - even nakijken of moer niet toevallig onder het moerrooster zit
Afbeelding Afbeelding

Eerst worden de buitenste ramen (aan de buitenzijde van de moerroosterramen) even bekeken, in dit geval uitgebouwd en begin van honing. Deze mogen voorlopig blijven zitten, indien ze bijna vol zijn worden ze in de honingzolder gestoken - na controle buitenramen kunnen die straatjes eventueel (niet echt nodig) met een plankje worden dichtgelegd om te beletten dat de moer eventueel over het moerroosterraam zou lopen.
Afbeelding Afbeelding

Daarna worden de raampjes in de rensonkamer nagekeken op broedtoestand en eventuele doppen. Hier nog niets aan de hand - vers uitgebouwd darrenraam belegd en raam met gesloten en open broed.
Afbeelding Afbeelding

De multikader wordt er, met lichte op en neer gaande bewegingen terug opgezet om de bijen de kans te geven uit te wijken.
Afbeelding

Even de 2e honingkamer nakijken - bijna vol, begin van verzegeling
Afbeelding Afbeelding

De kastnotities worden aangevuld :
30/4 - zon 18° / Renson : geen moerdoppen / darrenraam uitgebouwd en belegd, rest BIAS, moer OK, volk zacht, raatvast / honingkamer 2 halfvol.
TE DOEN : honingkamer bijgeven of slingeren / volgende controle 9/5.

Het is prachtig werken in deze kasten, nergens braamraat of propolis, geen vastgekitte moerroosters, alles gewoon met de hand uitlichten zonder beitels of raamheffers... Duur van deze handeling : 4'30.

en we schuiven een kast op :)


Laatst bijgewerkt door marc op ma jan 19, 2015 13:30, in totaal 2 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: za mei 07, 2011 8:25 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
In een ander onderwerp werd ook ingegaan op de voordelen van deze broedbeperkingsmethode. Ik neem het volgende van daar over, om alles samen te houden :

Het DBplus systeem met allemaal honingkamers biedt enkel voordelen als je met broedbeperking imkert :

- 1 raamgrootte
- gemakkelijk en snel een raampje broed aan de moer mee te geven als ze in de Rensonkamer gaat, ze legt dan dadelijk verder.
- broedkamer zit volledig vol broed bij aanvang broedbeperking, zodat het volk direct naar boven moet met de honing
- voor de hardnekkigste volken is er beneden ook minder ruimte om honing te stoppen ze moeten naar boven ermee
- door de moerroosterramen krijg je aan de buitenzijde van de Rensonkamer nuttige speelruimte
- deze speelruimte laat toe om bv. een darrenraam buiten de RK te hangen
- in het begin zullen de ramen in de speelruimte als eerst met honing gevuld worden. Als je volken hebt die het vertikken om snel honing in de zolders te stoppen, kan je deze 2 ramen, met bijen op, simpelweg in de zolders hangen. Ze gaan dan daar meteen verder. Bij een volgende controle doe je dat opnieuw
- de eerste doppencontrole moet zowel in de Rensonkamer (RK) als in de onderbak (broed) gebeuren. Daarna heb je enkel nog 7 kleine broedraampjes na te kijken
- je stoort de in- en uitvliegende haalbijen in de onderbak nauwelijks
- je werkt snel en enkel tussen jonge, minder agressieve bijen.
- bij de inwintering (3 kamers) zet je de oudste ramen samen in de onderste bak. Einde jaar of in het voorjaar haal je die bak eronder uit (is dan leeg en de bijen zitten hoger) en kan je de oude ramen smelten. Geeft een driejaarlijkse volledige raatvernieuwing
- geen zware broedbakken te lichten
- de hoogte van de kasten wordt in het seizoen aanzienlijk minder
- ...


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di feb 21, 2012 20:14 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Henri RENSON is gisteren overleden.
Zijn naam zal in de bijenwereld nog lang blijven naklinken.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: za okt 27, 2012 9:51 
Offline

Geregistreerd: ma okt 22, 2012 22:36
Berichten: 35
Hallo iedereen. Ik zou volgend jaar willen starten met een imkerscursus en lees nu al zowat alles wat er over imkeren te vinden is op het internet. De methode van broedbeperking lijkt mij een heel handige methode.
Maar: hoe gaat het precies in zijn werk wanneer je een DBplus broedbak gebruikt in plaats van enkel honingkamers? Ik vermoed dat je dan een tweetal ramen uit de broedkamer omhooghangt in een honingzolder zodat de koningin daar kan beginnen leggen. Maar dan klopt de bijenruimte niet meer: bouwen de bijen dan geen raat aan de onderkant van die 2 ramen?

Marc haalt aan dat een groot voordeel van de methode is dat de bijen bij het inwinteren de beschikking krijgen over een grote stuifmeelvoorraad die is opgeslaan in de onderbak. Met dit in het achterhoofd lijkt het mij dan beter om een DBplus broedkamer te gebruiken als onderbak in plaats van een DBplus honingkamer omdat de bijen dan veel meer stuifmeel zullen kunnen opslaan. Of zie ik dat verkeerd? Of kun je eventueel 2 honingkamers onder de rensonkamer plaatsen zodat de bijen meer stuifmeel kunnen opslaan en dan op 3 honingkamers de winter ingaan?

Zijn er mensen die ervaring hebben met de renson methode met enerzijds een broedbak als onderbak en anderzijds een honingkamer?
Zijn er verschillen in honingopbrengst? Zijn de volken even sterk na de winter?
Wat is aan te raden voor beginnende imkers: DBplus met DBbroedbak of BDplus met enkel honingkamers?

Alvast bedankt voor jullie advies!


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: ma okt 29, 2012 18:24 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
In afwachting dat ook anderen dit lezen, Lorenz, kan ik je alvast zeggen dat in het hier beschreven verbeterde systeem 2 moerroosterramen zitten, in honingkamerformaat, om gemakkelijk de darrenramen achter te kunnen hangen zodat de darren weg kunnen. Dat moerroosterraam bestaat dus niet in broedkamerformaat.
Je kan uiteraard ook de broedbeperking toepassen zoals dat traditioneel werd/wordt gedaan, met broedkamer en honingkamer. Dan mis je evenwel de vele voordelen van de verbeterde methode met honingkamers. En dan is inderdaad het naar boven hangen van enkele broedramen een methode om de moer aan de leg te krijgen in die honingkamer (Rensonkamer). Die broedramen worden maar een paar weken naar boven gehangen (totdat de moer aan de leg is op de honingramen) en dat gebeurt +/- eind maart/begin april. Op dat ogenblik van het jaar en op die korte tijd gaan de bijen die broedramen nog niet onderbouwen.
De honingkamer onder de Rensonkamer biedt voldoende ruimte om het overtollige stuifmeel te stockeren. Als er een broedkamer onder zit, krijgen ze die broedramen ook niet helemaal gevuld met stuifmeel.
Je mag niet vergeten dat je met Dadant-Blatt ramen (groot formaat) werkt. Een honingkamer Dadant-Blatt biedt ongeveer zoveel raatopppervlak als een broedkamer Simplex of DN.
Met een honingkamer beneden geef je het volk ook minder ruimte/kans om beneden honing te gaan steken. Daardoor gaat de nectar die binnen komt ook maximaal naar boven, waar hij hoort.
Vraag maar als iets niet duidelijk is.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo okt 31, 2012 22:35 
Offline

Geregistreerd: ma okt 22, 2012 22:36
Berichten: 35
Marc, bedankt voor je antwoord. Het lijkt me nu wel heel duidelijk dat de DBplus met enkel honingkamers de beste keus is indien je de rensonmethode wil gebruiken.
De methode om enkel honingkamers te gebruiken, is dat wat ze in Duitsland de 'Flachzargen' methode noemen?


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: do nov 01, 2012 1:39 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Inderdaad, maar daar kennen ze dus de Renson-methode niet of nauwelijks. Een van de voordelen van het grote Dadant-Blatt raam is dat, als je met de broedkamer werkt of als je met een Rensonkamer (HK) werkt, je maar 1 ruimte moet controleren op doppen in de zwermtijd. Als je enkel met honingkamers (Flachzargen) werkt, zonder Rensonmethode, dan zit je met broed in 2 HK en moet je dus ook die 2 kamers nakijken.
Verder moet je natuurlijk kijken met welk HK formaat je werkt. Farrar, een bekend Amerikaans bijenonderzoeker gaf al vorige eeuw aan dat 6 1/4 inches (+/- 16 cm) de ideale hoogte was om met stapelkasten te werken. Dat is ook de hoogte van het Dadant-Blatt honingraam.
Verder blijven de voordelen van het Flachzargen-systeem natuurlijk ook dezelfde hier. Gekoppeld aan het verbeterde Renson-systeem komen er nog veel bij.


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo jan 23, 2013 15:48 
Offline

Geregistreerd: ma okt 22, 2012 22:36
Berichten: 35
Hallo Marc (en anderen), nog een vraagje over imkeren met broedbeperking: zijn er imkers die ervaring hebben met deze methode in combinatie met het oogsten van koninginnenbrij?
Blijkbaar moet je om koninginnenbrij te oogsten over veel jonge bijen beschikken om de larven te voeden, maar is dat niet in tegenstelling met de broedbeperking die het aantal bijen gaat beperken? Of is broedbeperking juist goed omdat de aanwezige bijen meer koninginnenbrij kunnen aanmaken omdat ze minder larven te verzorgen hebben?


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo jan 23, 2013 19:12 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
De broedbeperking is een techniek over 3 maanden die op een goede manier moet worden volgehouden : 30000 cellen, moer aan de leg houden, geen zwermstemming. Als je kiest voor de productie van konninginnebrij dan ga je ofwel de zwermstemming opwekken, ofwel de 30000 cellen regel overtreden. Beiden gaan dus niet samen.

Een korte broedbeperking (maar dan spreken we niet over de Rensonmethoden) is natuurlijk wel ideaal voor brijwinning. Bv. de moer een 14-tal dagen eerder in een arrestraam opsluiten (waar ze enkel dat raam kan beleggen). Na die 14 dagen zal een leger jonge bijen met gevulde voedersapklieren klaar staan om te voederen terwijl er maar weinig larven zijn, buiten de hoeveelheid moercellen die je hen aanbiedt. Die worden dan rijkelijk gevuld . De moer op dat ogenblik wegnemen of boven een rooster hangen zou de productie nog opdrijven. :)


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: di maart 12, 2013 14:04 
Offline

Geregistreerd: ma maart 11, 2013 19:05
Berichten: 9
Marc, wat ik niet goed begrijp over de Renson broedbeperking in db plus is de manier waarmee je omgaat met het darrenraam.(ik ben dan ook maar een beginnende cursist)
Bij ons in de cursus is ons geleerd om in de bak(segeberger) met broedbeperking inderdaad ook een darrenraam te plaatsen maar dit dient dan eigenlijk om de varoa te bestrijden .
Een darrenraam bestaande uit 3 delen wordt hierbij gebruikt en elke week wordt er dan 1 deel van weggesneden.
Het is wel zo dat de darren die in de beperkte brood ruimte uitkomen (in de andere broedramen dan)inderdaad niet weg kunnen tenzij er een gat in de bak gemaakt wordt wat onze lesgever dan ook doet. Volgens hem is het heel uitzonderlijk dat de koningin hierdoor naar buiten gaat.
Ik zie dat jij het darrenraam als het verzegeld is ook plaatst buiten het moerrooster en dan plaats je in de RK terug een nieuw darrenraam.
Mag ik vragen wat de bedoeling is van het plaatsen van het verzegelde darrenraam buiten de RK?
Laat je die darren daar dan uitkomen ?Is het niet beter om die te verwijderen en op die manier aan varoabestrijding te doen? En wat met de darren die in je andere 6 broedramen eventueel uitkomen ? die kunnen toch ook niet weg?


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo maart 13, 2013 18:15 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Dag Coben.
Het 'darren koppen', wegsnijden van de darrenraat, wordt hier niet toegepast omdat we vinden dat darren te belangrijk zijn voor het volk en voor een gewenste darrendruk in de omgeving. We passen ook veel gewone en late standbevruchtingen toe waarvoor goede darren welkom zijn. Een volk steekt heel wat energie in het telen van darren, ik gooi dat daarom niet graag weg. Ik weet dat het op veel plaatsen wordt onderricht als enige methode om de varroadruk in de honingperiode (april-juli) beperkt te houden. In de Rensonmethode heb je zowiezo al minder varroa's omdat het varroabroed mee piekt met het bijenbroed en dat wordt in de Rensonmethode juist laag gehouden.
Een vluchtgaatje maken voor de darren in de Rensonkamer is zeer gevaarlijk, al veel koninginnen zijn daardoor ontsnapt. Als de werkbijen het eens door hebben loodsen ze de koningin langs daar naar buiten.
De 'verbeterde Rensonmethode' in de DBplus kast werkt met een moerroosterraam (in plaats van vulblokken) om buiten de Rensonkamer een zeer nuttige ruimte te scheppen (ik noem het mijn speelruimte) waar je ondermeer je verzegelde darrenraam in kan hangen. Het onderste moerrooster is, onder deze buitenruimte, voorzien van een bredere doorgang waardoor de darren gewoon naar beneden (buiten) kunnen. Als je het darrenraam al vroeg inhangt (hier gelijk met het opzetten van de Rensonkamer) is er heel weinig darrenbroed op de overige ramen. Bij de 9-daagse controle hebben die darren de kans om op te vliegen of als ik er eentje tegen kom, zet ik hem aan de buitenzijde. Van dode darren op het onderste moerrooster is er hier geen sprake.
Maar je kan er uiteraard ook altijd nog voor kiezen om je darrenramen systematisch uit te snijden als biotechnische varroabestrijding.


Laatst bijgewerkt door marc op ma jan 19, 2015 13:37, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: wo maart 13, 2013 23:11 
Offline

Geregistreerd: ma maart 11, 2013 19:05
Berichten: 9
Hallo Marc
Bedankt voor je uitleg maar toch zou ik graag het darren koppen zoals jij het noemt wel willen toepassen. Het darrenraam zou dus bij mij dan in de RK blijven. ik zou het indelen in 3 delen en elke week er een stuk van wegsnijden. Zo kunnen de bijtjes langs beide kanten van de zijdelingse roosters stuifmeel opslaan en kan ik toch aan varroabestrijding doen met het darrenraam.
Ik hoop dat dit logisch overkomt:p als dit niet zo is zeg het dan aub ik ben hier om Bij :wink: te leren.
Nog een vraagje aub
Gebruik je dan nooit vulblokken in de dp plus kast ?
Ook niet als de bijen in winterzit gaan?
En dan heb ik nog een vraagje Marc.
Als ik de kasten bij jou op de foto’s met broedbeperking bekijk dan zie ik dat je onderste bakken toch allemaal Db broedbakken zijn .
Mag ik vragen waarom?


Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
 Bericht Geplaatst: do maart 14, 2013 16:29 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma mei 14, 2007 18:37
Berichten: 1337
Woonplaats: Rukkelingen-Loon
Je kan de darren uiteraard ook vernietigen als je dat verkiest. Dan hang je er telkens weer een nieuw darrenraam in, of hang je dat 3-delig raam terug in. Ik heb nooit met opgedeelde darrenramen gewerkt enkel met volledige, die ik dan ook in zijn geheel door de mezen of kippen liet uiteten. Het vernietigen van de darren doe ik al een hele tijd niet meer om de redenen die ik al aanhaalde. De Rensomethode is al een varroabeperking op zich. Ook al hang je de darrenramen niet in de speelruimte, de verbrede doorgangen aan de buitenzijden van het onderste moerrooster zorgen ook voor een goede, ongeremde doorgangsstroom van nectarbijen naar de honingkamers toe.
Vulblokken worden net voor de inwintering gebruikt in die kasten waar de ruimte anders te groot is voor het volk dat erin zit. Er is daar geen regel voor, heel sterke volken hebben geen vulblokken, iets minder sterke krijgen aan beide uiteinden eentje. Sommige krijgen er zelfs 3 of 4. Een volk krap zetten in zijn kast, voor de inwintering, zorgt er voor dat ook het inwinteringsvoer kortbij wordt opgeslagen. Verder zijn de voordelen : minder energieverlies van het wintervolk en een beter kastklimaat (minder condens o.a.).
De foto van de 4 kasten op Renson hier hoger in het onderwerp, hebben toevallig een opbouw met een grote broedkamer beneden, die samen naast eklaar stonden. Het hangt er van af op welke rompen het volk uit de winter komt. Je kan de Rensonmethode op zowel een DB broedkamer toepassen als op dezelfde honingkamers. Mijn voorkeur gaat uit naar het 2de omdat er wat meer voordelen aan zijn (sneller opzetten van de Rensonmethode door gewoon een broedraam over te hangen, eenzelfde raammaat, minder neiging honing beneden op te slaan...) dan nadelen (minder ruimte voor stuifmeelopslag).
De bijen gebruiken de ramen in de speelruimte nooit voor stuifmeelopslag enkel voor honing.


Laatst bijgewerkt door marc op ma jan 19, 2015 13:41, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog 
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 55 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Forumoverzicht » DE BEEPLUS KASTEN OF BIJENKASTEN IN HET ALGEMEEN » BEEplus kasten


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

 
 

 
Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
phpBB.nl Vertaling