Bijen in het nieuws

Bij onthult geschiedenis orchidee (bron : Santiago Ramirez - Harverd University USA)Een met stuifmeel beladen bij bewaarde miljoenen jaren het geheim van het ontstaan van de orchideeŽnfamilie in het amber (versteend hars) waarin ze gevangen zat. Biologen onderwierpen het stuifmeel aan een onderzoek en schatten nu dat het ontstaan van de orchideeŽnfamilie zo'n 76 tot 84 miljoen jaar geleden plaatsvond, veel vroeger dan voorheen gedacht werd. 


Bij steekt borstimplantaat leeg (bron : NU.nl/Mitra Nazar - 12.09.2007)

AMSTERDAM - Een bijensteek is het borstimplantaat van een Taiwanese vrouw fataal geworden.
Toen een bij de vrouw in haar rechter namaakborst stak, liep het implantaat langzaam leeg.
De 31-jarige vrouw uit Miaoli reed op haar motor toen het insect haar stak. Ze droeg een laag uitgesneden jurk, waardoor het beest rechtstreeks haar decolletť kon invliegen. De borst liep gedurende twee dagen compleet leeg. Volgens de behandelend chirurg zou dat niet mogen gebeuren bij een borstimplantaat. "De vrouw is erg mager, daardoor kan de huid van haar borsten zo dun zijn dat er gemakkelijk doorheen te prikken is", aldus de arts. 
De vrouw heeft inmiddels een nieuw implantaat, maar moet van de arts wel oppassen voor dunne naalden in de buurt van haar borstpartij.


Bijenkorven uit de tijd van koning Salomon ontdekt
(bron : NU.nl - 04.09.2007)

JERUZALEM - In het noorden van IsraŽl zijn dertig bijenkorven uit de tijd van koning Salomon ontdekt. 
Volgens de IsraŽlische archeoloog AmichaÔ Mazar zijn het de oudste bijenkorven die ooit gevonden zijn.
De korven dateren uit de negende en tiende eeuw voor Christus. De korven werden gevonden in de buurt van het dorpje Beit Shťan. De bijenkorven zijn cilindervormig en gemaakt van klei en stro. Ze werden voor grootschalige bijenteelt gebruikt. Naar schatting leverden de dertig korven, van 80 bij 40 centimeter, 500 kilo honing per jaar op.


Man smokkelt granaat in honingpot.
(bron : Reuters - 16.02.2007)

ALMATY - Grenswachters in Kazakhstan arresteerden een man die een handgemaakte granaat in een honingpot over de grens probeerde de smokkelen. De rus reisde per trein en was afkomstig van het russische Omsk.
"De honingpot leek ons te zwaar, hij moest daarom gecontroleerd worden" vertelde een ouder grenswachter aan het nieuwsagentschap in Kazakhstan.
De rus vertelde de politie dat hij niet wist dat het een granaat was en dat zijn vrouw hem de pot had meegegeven voor kennissen in Kazakhstan !

Bijen kunnen tot 4 tellen.

QUEENSLAND - Bijen kunnen tot vier tellen. Dat hebben wetenschappers van de Australische Universiteit van Queensland ontdekt, meldde de tv-zender ABC News. De onderzoekers lieten bijen door een tunnel vliegen waar bij de vierde markering honing lag. Ook toen de honing weg was, vlogen de bijen tot de vierde streep. Volgens de onderzoekers lukte dit ook met het derde streepje, maar niet meer met het vijfde.
"Hoe meer we deze wezens met hersenen zo klein als een sesamzaadje onderzoeken, hoe meer we onder de indruk zijn", aldus professor Mandyam Srinivasan. Volgens de wetenschapper zijn bijen intelligenter dan tot nu toe werd aangenomen.
De onderzoekers hebben naar eigen zeggen ook bewezen dat bijen kleuren en geuren kunnen herkennen. Ook kunnen ze door ingewikkelde doolhoven leren navigeren.

Man levend in doodskist.
(bron : Daily mail)

KATOWICE - Het scheelde niet veel of een 76-jarige imker uit Polen was levend begraven. De man stortte tussen zijn bijen ineen. Een ambulance kwam ter plaatse en een arts stelde zijn dood vast.
"De patiŽnt ademde niet meer, er was geen hartslag en het lichaam was al afgekoeld - alle kenmerken van de dood", reageerde een ambulancebroeder.
Toen een begrafenisondernemer de man in een doodskist legde, kwam deze voor een grote verrassing te staan. De man stond op het punt de deksel dicht te doen, toen de vrouw van de imker om zijn horloge vroeg. Tijdens het afdoen van het uurwerk, ontdekte de begrafenisondernemer een hartslag in de nek van de man.
De Pool bleek nog te ademen, waarop de ambulance opnieuw moest worden gebeld en dezelfde dokter zijn fout moest toegeven.
De springlevende Pool werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na enkele dagen rust weer werd ontslagen. De dolblije imker deed de begrafenisondernemer een pot honing kado. "Hij heeft mijn leven gered."

Bijen waren bijna uitgestorven (bron : VRT redactie 24.10.2013)

Vandaag kunnen we nog altijd genieten van honing, maar voor hetzelfde geld hadden we die lekkernij misschien nooit gekend. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat een groot deel van de bijenpopulatie 65 miljoen jaar geleden is uitgestorven, samen met de dinosaurussen. Slechts enkele bijensoorten wisten te overleven.
De grote bijensterfte gebeurde in het Krijt, dat is het geologische tijdperk dat 145 miljoen jaar geleden begon en 66 miljoen jaar geleden eindigde. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Florida  lag niet ťťn gebeurtenis - zoals bijvoorbeeld een komeetinslag - aan de basis van de bijensterfte. Ze wijzen vooral in de richting van de klimaatveranderingen, waardoor het aantal nectar- en stuifmeelplanten drastisch afnam. Door een analyse van het DNA van 230 soorten houtbijen en fossielen van primitieve bijensoorten in barnsteen op verschillende continenten konden de wetenschappers een tijdschaal koppelen aan de ontstaansgeschiedenis van de bijengenen. Tot 65 miljoen jaar geleden nam het aantal genen bij de bijen fors toe, maar later ontdekten ze een opmerkelijke stagnatie. Die stagnatie heeft er volgens hoofdonderzoekster Sandra Rehan toe geleid dat er gedurende een lange periode geen genetische diversificatie gebeurde. "En dat wijst erop dat er een massale uitstervingsgolf heeft plaatsgevonden", zegt Rehan. "De tijd waarin de bijen verdwenen komt overeen met de periode dat de dinosaurussen van de aardbol verdwenen", zegt collega-onderzoeker Mike Schwarz tegenover ABC News.
Na tien miljoen jaar ontstonden er weer een groot aantal nieuwe genen. De weinige bijensoorten die toch nog overbleven, zouden de niches ingepikt hebben van de soorten die waren verdwenen, vandaar de snelle evolutie.

BijenbacteriŽn : alternatief voor antibiotica

UNIVERSITEIT VAN LUND (Zweden) - een wetenschappelijk onderzoeksteam heeft een unieke groep van melkzuurbacteriŽn ontdekt in de maag van bijen. Ze zijn ook terug te vinden in verse honing. Ze bezitten de indrukwekkende eigenschap om ziekteverwekkers te bekampen. Een nieuwe piste in de zoektocht naar betere antiibiotica voor zieken.
Volledige tekst.


terug

© Copyrights - Bieenkorf - bemerkingen : mail