Propolis

WAT IS PROPOLIS?

Het belangrijkste enkelvoudige ingrediŽnt van Propolis (iets meer dan de helft) is hars, gewonnen uit planten en bomen (voornamelijk de populier). De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliŽn (10%) en pollen (5%).
In Propolis vindt u ook een grote verscheidenheid aanvullende bestanddelen waaronder organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en zeer belangrijk: bioflavonoiden, tegenwoordig beschouwd als hŤt werkzame bestanddeel bij het genezingsproces. 
Al deze ingrediŽnten zijn bewerkt en gemengd door de bij. Zo ontstaat wat we noemen kithars ofwel propolis. Propolis is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om hen zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laagje propolis en poetsen het op deze wijze tot ťťn van de meest steriele omgevingen die de natuur kent. 
Naast het vervullen van een puur functionele rol als dichting en versterking van de korf, vervult propolis ook de rol van auto-immuunsysteem voor het bijenvolk als een gecombineerde anti≠biotische, antivirale en desinfecterende substantie.

Een ware beschermer van het bijenvolk.  

WETENSCHAPPELIJK & MEDISCH ONDERZOEK

In de laatste twintig jaar is veel wetenschappelijk en medisch onderzoek verricht naar propolis, vooral in Engeland,  Amerika en Oost-Europa waar het medisch gebruik van propolis heel gebruikelijk is. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat propolis heel effectief is bij de behandeling van onder andere:

BLOEDSTOORNISSEN
Chinese onderzoekers ontdekten het effect ervan bij de behandeling van hypertensie,arteriosclerosis en problemen met hart- en bloedvaten. De Europese wetenschapper V. Balalykin leert ons dat propolis de witte bloedcellen helpt bij het wegspoelen en verteren van bacteriŽn en andere afvalstoffen in het bloed.

STOORNISSEN IN HET MAAG/DARM KANAAL
Wetenschappers en artsen ut de Sovjet Unie hebben aangetoond dat propolis de vorming van zweren en abcessen kan voorkomen, alsook het genezingsproces kan bespoedigen.

HUIDPROBLEMEN
Onderzoeken in Amerika, Polen en Rusland hebben aangetoond dat acne, allergieŽn, herpes en andere dermatologische aandoeningen allemaal reageerden op behandeling met propolis.

VROUWENVRIEND
Propolis is bekend geworden als "vrouwenvriend . Aangetoond is dat het helpt bij pijnlijke menstruaties als ook bij vaginale infecties.

Propolis wordt geprezen als een natuurlijk antibioticum zonder de bekende bijverschijnselen. Recent onderzoek bij het Nationale Hart en Long Instituut in Londen heeft aangetoond dat de bioflavonoiden in propolis zelfs sommige bacteriŽn kunnen vernietigen die tegenwoordig resistent zijn tegen moderne synthetische antibiotica.

TOEPASSINGEN & GEBRUIK

Vroeger werd propolis opgelost in alcohol, als verf voor houtwerk en bij de vioolbouw gebruikt. Het werd verwerkt in rookstaafjes en de Egyptenaren gebruikten het voor het balsemen van hun doden. Ofschoon de werkzaamheid bij de behandeling van wonden en zweren al van oudsher bekend was, is men in de medische wereld pas sinds de laatste jaren opnieuw aandacht aan propolis gaan besteden. Kithars heeft een duidelijke aangetoonde antibiotische werking, waardoor zijn nut bij de wondbehandeling verklaard is.

Tincturen en preparaten van propolis worden voor de ontsmetting van de mondholte en de bestrijding van paradontosis gebruikt. Bij de tandbehandeling hebben ze een licht verdovende werking. Kauwen van kithars schijnt de ademhalingswegen te verruimen. Ook wordt succes vermeld bij behandelingen met propolis tegen virusgriep, maag- en darmontstekingen en eczema's van verschillende aard. 

ALS VOEDINGSSUPPLEMENT:
Propolis kan gebruikt worden als een veilig, non-toxisch voedingssupplement en blijkt nuttig voor bescherming tegen verkoudheid, hoesten, griep en andere virussen. 

HET BLIJKT OOK EFFECTIEF TE ZIJN BIJ:

Keelpijn: Neem een paar druppels propolistinctuur op volkoren brood of gebruik het als gorgeldrank.

Ademhalingsproblemen: hoestbuien, verkoudheid, astma, bronchitis, verstopte holten. Neem de druppels of 2 g. capsules / tabletten per dag.

Ontstoken lippen/tandvlees/tanden/kiezen en andere mondverzorgings- problemen: gebruik de druppels als een gorgeldrank, of drink het met kruidenthee (desgewenst met toevoeging van honing).

Huidbehandeling: smeer het gebied direct in met propolisdruppels of gebruik de crťme. Goed tegen acne. Kan nuttig zijn voor de behandeling van eczeem, herpes, psoriasis.

Kneuzingen en Brandwonden: de ontsmettende en genezende kwaliteiten van propolis hebben een genezend effect op wonden en brandplekken. Breng een beetje crťme aan op de pijnlijke plek of gebruik een paar druppels propolis.

Artritis en Reumatische aandoeningen: In de laatste jaren wordt propolis zeer succesvol gebruikt voor de behandelng van artritis e.a. reumatische aandoeningen. Neem om te beginnen 2 g. capsules / tabletten per dag gedurende twee weken.

Propoliscrťme.

Voor uitwendig gebruik: Breng het direct aan op de plek met een watje of gaasje. Voor inwendig gebruik: doe een paar druppels in warm bronwater of in kruidenthee - voeg indien nodig een beetje honing toe.


terug

© Copyrights - Bieenkorf - bemerkingen : mail