Waaierende bijen


WAARNEMING

En of meerdere bijen staan op de vliegplank met de kop naar de kast toe, kop en achterlijf laag gehouden, druk waaierend met de vleugels. In de vooravond na een warme dag met veel dracht kunnen soms 10-tallen bijen gezamelijk aan het waaieren zijn.(3 waaierende bijen voor de vliegopening)

DOEL

1. Het op peil houden van het binnenklimaat in de kast

Zowel de temperatuur, het vochtgehalte als het CO gehalte in de kast wijken dikwijls af van het ideale klimaat dat een bijenvolk verlangt. Als de waarden te hoog oplopen zullen een aantal huisbijen de taak van het ventileren op zich nemen. Ze gaan dan meestal aan n zijde van de vliegopening, de binnenlucht naar buiten waaieren, waardoor er doorheen de kast een luchtstroom op gang komt die het binnenklimaat herstelt. 
Wanneer de buitentemperatuur bij hete zomerdagen te hoog is, is het waaieren alleen niet voldoende.
De haalbijen zorgen er dan voor dat er voldoende water in de kast wordt gebracht dat door de luchtbeweging verdampt waardoor de temperatuur extra afkoelt.

2. Het indikken van de nectar

Wanneer de nectar binnen wordt gebracht door de haalbijen bevat hij nog te veel water. Dat water moet eruit verdampt worden totdat het uiteindelijk honing wordt met een watergehalte tussen de 17% en de 22%. 
De huisbijen die deze taak op zich nemen trekken tussen de monddelen telkens weer een vlies van nectar dat door de luchtbeweging, veroorzaakt door de waaierende bijen, steeds verder indroogt.
Het waaieren is dan ook altijd goed waar te nemen na een dag van goede dracht.


terug

Copyrights - Bieenkorf - bemerkingen : mail